fbpx

Vegetarisk thali – urad dal, adzukibönor, kryddig pumpa och heta champinjoner.

Thali är som vi berättat förut här på bloggen en indisk variant av flera små rätter, där de olika rätterna representerar olika smakprofiler för att få med så mycket bredd som möjligt i en och samma måltid. Thalis kan innehålla både vegetariska rätter och kötträtter, men denna är liksom den förra vi gjorde helt vegetarisk, ja tillochmed vegansk om man använder rätt matfett. Det är en sorgligt utbredd myt att vegetarisk mat inte skulle smaka någonting – denna thali är ett kraftfullt bevis på motsatsen En variationsrik måltid i varma, behagliga färger, med ett gott bröd till, perfekt med klassiska indiska tillbehör som chutney och pickles. 

Urad dal med tomater och grön chili

En fräsch, enkel och smakrik indisk rätt som får mustig smak från urdbönor och hetta från både färsk och torkad chili. Matig, men ändå lätt. Perfekt för att övertyga de som påstår att man inte kan bli mätt av vegetarisk mat. Passar utmärkt ihop med andra rätter i en thali, vilket också är hur vi presenterar den här på bloggen. Vill du göra receptet lite mindre starkt kan du kärna ur några av chilifrukterna.
Portioner 4 port

Ingredienser

 • 2 dl urad dal (skalade, delade urdbönor)
 • 1 gul lök (stor)
 • 2 tsk hel spiskummin
 • 2-3 lagerblad
 • 5-6 torkade röda chili
 • 1 tsk vitlök (riven)
 • 1 tsk ingefära (riven)
 • 3-5 gröna chili
 • 1 tsk koriander
 • 1 tsk garam masala
 • 3 tomater (stora)
 • 1 tsk gurkmeja
 • en nypa asafoetida (om du har)
 • salt
 • hackad koriander
 • färskpressad citron

Instruktioner

 1. Koka 2 dl urad dal (skalade, delade urdbönor) mjuk, häll av och ställ åt sidan. Blötlagd tar den 10-15 minuter att koka i vanlig gryta. Kan du inte få tag i urad dal skulle jag hellre ersätta den med ögonbönor (black-eyed peas) eller mungbönor än med linser (urad är ju en böna, inte en lins). 

 2. Stek en stor hackad lök, skuren i tunna skivor, med 2 tsk hel spiskummmin, 2-3 lagerblad och 5-6 torkade röda chili tills löken blir mjuk och smakerna utvecklas. 

 3. Tillsätt 1 tsk riven vitlök, 1 tsk riven ingefära, 3-5 skivade gröna chilifrukter (du kan kärna ur dem om du vill minska hettan), 1 tsk koriander och 1 tsk garam masala och stek ännu några sekunder. 

 4. Tillsätt även 3 stora hackade tomater, 1 tsk gurkmeja, en nypa asefoetida (om du har) samt de kokta bönorna. Tillsätt 1-2 dl vatten, salta lätt och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt, hackad koriander och lite färskpressad citron. 

Adzukibönor med spenat

En rätt 'snäll', alldeles lagom kryddig indisk rätt för den som gillar spenat, eller den som inte gillat det förut. Spenaten gifter sig bra med bönorna och de övriga kryddorna – och gör sig bra mycket bättre än i många svenska rätter där den mest äts som tillbehör, i en hög.

Tamarind (eller annan citrus, om du inte har det hemma) ger syra och fräschör, vitlök och chili ger styrka som du enkelt kan variera genom att variera mängden chili i receptet. Det fungerar också utmärkt med fryst bladspenat, som man ju alltid kan ha hemma, men går också bra med färsk, då i lite större mängd.
Resultatet blir en trevlig vegansk rätt i varma, behagliga färger, som passar väl ihop med andra indiska smårätter i en thali, eller att bara äta som den är.

Ingredienser

 • 4-5 dl adzukibönor
 • 3-4 lökar
 • 1 msk vitlök (finriven)
 • 2-3 tsk chili
 • 1 msk koriander
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk gurkmeja
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk flytande tamarind
 • 450 g bladspenat (fryst, tinad och avrunnen)
 • salt
 • citron

Instruktioner

 1. Koka 4-5 dl adzukibönor. Blötlagda tar de 5 minuter i tryckkokare eller kanske 20-25 minuter i gryta. 

 2. Skala och finhacka 3-4 lökar. Stek mjuk i lite matfett. 

 3. Tillsätt 1 msk finriven vitlök, 2-3 tsk chili (eller mindre om du vill), 1 msk koriander, 1 tsk spiskummin och 1 tsk gurkmeja. Stek några sekunder. 

 4. Tillsätt 1 msk flytande tamarind (kan ersättas med lime eller citron) och 450 gram bladspenat ur frysen, tinad och avrunnen, alternativt en stor påse färsk spenat. Låt koka upp och koka en minut eller två. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och citron. 

Kryddig indisk pumpa

En krytddig indisk pumparätt, som funkar bra med såväl muscat som butternut squash. 50% av godastmat.se-teamet (Jesper) är lite skeptiskt inställd till pumpa, men tillredd såhär blir den helt perfekt. Curryblad (eller lagerblad om du väljer det istället) och de övriga kryddorna bryter av pumpans sötma och ger en alldeles lagom söt, kryddstark indisk rätt som går utmärkt att äta som den är, eller i en thali ihop med andra indiska smårätter.

Ingredienser

 • 1 liten pumpa (ca 1kg)
 • 1 msk svart senapsfrö
 • 3 gula lökar
 • 1 tsk riven ingefära
 • 1 tsk riven vitlök
 • 1 msk spiskummin
 • 1 msk koriander
 • 2-3 tsk chili
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk garam masala
 • 1 tsk torkade curryblad (eller lagerblad)
 • 3 tomater
 • 1 tsk amchoor
 • 1 msk flytande tamarind (eller citron)
 • salt
 • citron
 • hackad koriander

Instruktioner

 1. Skala, gröp ur och hacka en liten pumpa, ca 1 kg, i ganska små bitar. Jag hittade en liten muscatpumpa, men en butternut squash duger gott. 

 2. Stek 1 msk svart senapsfrö i lite fett till de börjar ”poppa” och tillsätt tre finhackade gula lökar. Stek löken gyllenbrun. 

 3. Tillsätt 1 tsk riven ingefära, 1 tsk riven vitlök, 1 msk spiskummin, 1 msk koriander, 2-3 tsk chili, 1 tsk gurkmeja och 1 tsk garam masala. Stek i några sekunder. 

 4. Tillsätt pumpan tillsammans med 3-4 dl vatten och lite salt. Jag har också i 1 tsk torkade curryblad som jag malt till ett fint pulver – det kan du givetvis hoppa över. Du kan ha i ett par hela lagerblad stället om du vill, det smakar inte samma men ger lite av samma bitterhet. 

 5. Koka under lock tills pumpan är mjuk, ca. 20-30 minuter beroende på hur stora bitar du har skurit. Den ska brytas sönder när du rör med en slev. 

 6. Tillsätt därefter tre ganska finhackade tomater samt 1 tsk amchoor och 1 msk flytande tamarind (om du har, annars kan du ersätta dem med citron). Låt koka utan lock några minuter till. Smaka av med salt och citron och strö gärna över rejält med hackad koriander. 

Heta champinjoner med vitlök och chili

Heta champinjoner med vitlök och chili. Ett perfekt tillbehör till alla olika typer av indisk mat (och annan asiatisk eller kryddstark mat). Gör sig väldigt väl som del i en thali, kompletterar de andra rätterna och ger både hetta och umami. Lika gott som det är enkelt.
Portioner 4 port

Ingredienser

 • 500 g champinjoner
 • 1 msk tomatpuré
 • 5-6 vitlöksklyftor
 • 2 msk vatten
 • 1 msk vinäger
 • 2 tsk chilipulver
 • 1 msk vinäger
 • lite socker (typ 1 tsk)
 • 2 lökar
 • 1 tsk hel spiskummin
 • salt

Instruktioner

 1. Rensa och skär 500g champinjoner i klyftor. 

 2. Mixa 1 msk tomatpuré tillsammans med 5-6 vitlökslyftor, 2 msk vatten, 1 msk vinäger, 2 tsk chilipulver (eller mindre om du så önskar) och lite socker (kanske 1 tsk) till en slät sås. 

 3. Stek två hackade lökar tillsammans med 1 tsk hel spiskummin i lite fett i en panna tills löken får lite färg. Tillsätt svampen och stek ännu en stund tills svampen har släppt en del av sin vätska och blivit mjuk. 

 4. Häll över chilisåsen och stek i ett par minuter tills doften utvecklats. Smaka av med lite salt. Klart!

Chapati – indiskt tunnbröd

Superenkelt ojäst tunnbröd. Chapati bakas i stekpanna och används som bordsbröd till curryrätter. I det här receptet bakar vi chapatis på en blandning av vete- och rågmjöl, men man kan annars använda särskilt chapati-mjöl, ”atta”, det är ett lite grövre fullkornsvetemjöl.
Det här brödet är lika gott som det är enkelt. Liksom andra kulturers enkla tunnbröd är det ett komplement till maten och fångar upp kryddstark sås på ett perfekt sätt. Bröd som blir över går att frysa och sedan värma i brödrost när man vill äta dem.
Portioner 8 st

Ingredienser

 • 3 dl vetemjöl
 • 2 dl rågmjöl
 • 2 msk olja
 • lite salt

Instruktioner

 1. Blanda 3 dl vetemjöl och 2 dl rågmjöl (jag brukar använda fint rågmjöl, men idag fick det bli grovt) i en bunke. 

 2. Tillsätt 2 dl ljummet vatten, 2 msk olja och lite salt.

 3. Rör ihop till en deg, ta upp på mjölat bakbord och knåda i ca 10 min.

 4.  Låt degen vila i kanske 20 min i rumstemperatur (den ska ju inte jäsa). 

 5. Dela i 8 bitar och tryck/kavla ut varje bit till en tunn rund kaka. 

 6. Stek varje kaka i en torr stekpanna (alltså utan fett), ganska varm men inte superhet, tills den får lite mörka fläckar och är genomstekt (de brukar puffa upp som en kudde men sjunker ihop sedan). Håll varma i en ren handduk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg