Vi bakar inte jättemycket här hemma, det blir lite matbröd ibland och en och annan vetebulle, men muffins är enkelt att göra och kan varieras i all oändlighet. Just idag hittade vi en påse bortglömda valnötter i ett köksskåp, så idag blir det en trio av valnötsmuffins!
Hemligheten med riktigt goda muffins är att vispa ägg och socker riktigt pösigt och sedan röra ned de torra ingredienserna i de blöta utan att vispa för mycket – glutentrådar är till för matbröd, inte för muffins! Vi har gräddfil i de flesta av våra muffins, det gör dem saftigare och lite ”tätare”, men det går att använda mjölk istället om man vill ha dem lite nättare i konsistensen.
Vill du hitta inspiration till andra kombinationer kan du alltid googla på amerikanska cupcakes – det finns hur många varianter som helst – men ett tips är att minska mängden socker om du översätter ett amerikanskt recept. De är oftast väldigt söta, i alla fall för vår smak. Lite hjälp med måtten? En ”pinne” smör (stick of butter) motsvarar lite drygt 100g och 1 cup socker eller mjölk motsvarar nästan 2 ½ dl. Det går ca 3 ½ uns (oz) på 100g och 3 ½ fluid ounces (fl oz) på 1 dl. You’re welcome!
Amerikanska cupcakes innehåller ofta ”buttermilk” vilket är en syrad mjölkprodukt. Du kan byta ut den mot filmjölk eller mot hälften gräddfil och hälften mjölk. Cupcakes innehåller också ofta bikarbonat (baking soda) istället för bakpulver (baking powder), och i så fall behövs syran i filen för att kemin ska funka. Använder du mjölk istället kan du byta ut bikarbonaten mot dubbla mängden bakpulver. ”Self rising flour” är mjöl som redan blandats med bakpulver, så du kan byta ut det mot vanligt vetemjöl och tillsätta ½ tsk bakpulver per dl mjöl.
Och, ja, just det. Riktiga cupcakes ska givetvis ha massor av riktigt söt frosting på toppen. Och gärna lite strössel. Eller helst glitter. Men det gillar inte vi, så det har inte våra muffins. Så det så.
Kryddiga morotsmuffins med valnötter
Ingredienser
- 1½ dl socker
- 3 ägg
- 100 g smält smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk ingefära
- ca 200 g rivna morötter (2-3 st)
- 1-2 dl valnötter
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 1-2 dl valnötskärnor. Skala och riv ca 200g morötter fint.
-
Smält 100 gram smör till hälften i en liten kastrull, ställ den sedan åt sidan och låt resten av smöret smälta ner.
-
Vispa under tiden 1 ½ dl socker och 3 ägg rejält luftigt med en elvisp.
-
Sikta ned 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, ½ tsk salt, 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma och 1 tsk ingefära i en separat bunke och blanda väl.
-
Blanda hastigt ihop äggsmeten, de torra ingredienserna, smöret, morötterna och valnötterna till en smet, fyll muffinsformar och grädda i ca 15 minuter tills de är färdiga och fått fin färg.
Mörka moccamuffins med valnötter
Ingredienser
- 1 ½ dl socker
- 2 ägg
- 100 g mjukt smör
- 1 dl gräddfil
- 1 dl mjölk
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 tsk snabbkaffepulver
- 1-2 dl valnötter
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 1-2 dl valnötskärnor och ställ åt sidan.
-
Smält 100 gram smör till hälften i en liten kastrull, ställ den sedan åt sidan och låt resten av smöret smälta ner.
-
Vispa under tiden 1 ½ dl socker och 2 ägg luftigt med en elvisp.
-
Sikta ned 2,5 dl vetemjöl, 1 dl ren kakao, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt i en separat bunke och blanda väl.
-
Rör ner 1 dl gräddfil och 1 dl mjölk i det smälta smöret. Rör ut 2 tsk snabbkaffepulver i en liten skvätt vatten (varmvatten från kranen duger) och tillsätt även detta.
-
Blanda hastigt ihop äggsmeten, de torra ingredienserna, vätskan och valnötterna till en smet, fyll muffinsformar och grädda i ca 15 minuter tills de är färdiga.
Muffins med valnötter och lönnsirap
Ingredienser
- ½ dl farinsocker
- 2 ägg
- 100 smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1 dl lönnsirap (eller pannkakssirap)
- 1 dl gräddfil
- 1-2 dl valnötter
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 1-2 dl valnötskärnor och ställ åt sidan.
-
Smält 100 gram smör till hälften i en liten kastrull, ställ den sedan åt sidan och låt resten av smöret smälta ner (syftet är att det inte ska bli så varmt).
-
Vispa under tiden ½ dl brunt farinsocker och 2 ägg riktigt, riktigt luftigt med en elvisp.
-
Sikta ned 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt i en separat bunke och blanda väl.
-
Rör ner 1 dl gräddfil och 1 dl lönnsirap i det smälta smöret.
-
Blanda hastigt ihop äggsmeten, de torra ingredienserna, vätskan och valnötterna till en smet, fyll muffinsformar ¾ upp (använd gärna en muffinsplåt så håller de formen bättre) och grädda i ca 15 minuter tills de är färdiga i mitten och fått lite färg.
Ingredienser till alla våra valnötsmuffins. (Ja, vi glömde sockret på bilden, förlåt!)