fbpx

Adzukibönor med spenat

En rätt 'snäll', alldeles lagom kryddig indisk rätt för den som gillar spenat, eller den som inte gillat det förut. Spenaten gifter sig bra med bönorna och de övriga kryddorna – och gör sig bra mycket bättre än i många svenska rätter där den mest äts som tillbehör, i en hög.

Tamarind (eller annan citrus, om du inte har det hemma) ger syra och fräschör, vitlök och chili ger styrka som du enkelt kan variera genom att variera mängden chili i receptet. Det fungerar också utmärkt med fryst bladspenat, som man ju alltid kan ha hemma, men går också bra med färsk, då i lite större mängd.
Resultatet blir en trevlig vegansk rätt i varma, behagliga färger, som passar väl ihop med andra indiska smårätter i en thali, eller att bara äta som den är.

Ingredienser

  • 4-5 dl adzukibönor
  • 3-4 lökar
  • 1 msk vitlök (finriven)
  • 2-3 tsk chili
  • 1 msk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk flytande tamarind
  • 450 g bladspenat (fryst, tinad och avrunnen)
  • salt
  • citron

Instruktioner

  1. Koka 4-5 dl adzukibönor. Blötlagda tar de 5 minuter i tryckkokare eller kanske 20-25 minuter i gryta. 

  2. Skala och finhacka 3-4 lökar. Stek mjuk i lite matfett. 

  3. Tillsätt 1 msk finriven vitlök, 2-3 tsk chili (eller mindre om du vill), 1 msk koriander, 1 tsk spiskummin och 1 tsk gurkmeja. Stek några sekunder. 

  4. Tillsätt 1 msk flytande tamarind (kan ersättas med lime eller citron) och 450 gram bladspenat ur frysen, tinad och avrunnen, alternativt en stor påse färsk spenat. Låt koka upp och koka en minut eller två. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och citron. 

Ingerdienserna. Adzukibönor, tamarind, lök, vitlök, kryddor och spenat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *