Aloo Gobi Matar – potatis, blomkål och gröna ärtor
En enkel och god indisk grönsaksrätt som räcker till två personer som huvudrätt eller minst 4 som tillbehör till en indisk måltid. Receptet är veganskt om du steker i olja. Aloo gobi matar är en traditionell rätt från Punjab i norra Indien, på gränsen till Pakistan.
Rättens namn är, liksom namnen på många indiska rätter, helt enkelt en uppräkning av de ingredienser som ingår. Aloo betyder potatis, gobi betyder blomkål och matar betyder gröna ärtor. Ärtorna ger rätten färg och fräschör och kompletterar potatis och blomkål på ett perfekt sätt.
Rättens namn är, liksom namnen på många indiska rätter, helt enkelt en uppräkning av de ingredienser som ingår. Aloo betyder potatis, gobi betyder blomkål och matar betyder gröna ärtor. Ärtorna ger rätten färg och fräschör och kompletterar potatis och blomkål på ett perfekt sätt.
Ingredienser
- 2 st fasta potatisar
- 1 tsk spiskummin
- 1 st lök
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk chili
- lite salt
- 1 st blomkålshuvud (litet)
- 2 dl gröna ärtor
- lite citron
Instruktioner
-
Skala och dela två potatisar av en fast sort i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten.
-
Stek 1 tsk spiskummin i 2-3 msk matfett i en wok i någon minut. Tillsätt 1 hackad lök, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk chili och lite salt och stek i ytterligare några sekunder.
-
Tillsätt ett litet blomkålshuvud delat i mindre bitar och stek på relativt hög värme för att få lite färg.
-
Sänk värmen och tillsätt potatisen och 2 dl gröna ärtor och stek ännu en stund tills blomkålen är lagom mjuk. Smaka av med citron och kanske lite mer salt. Servera som huvudrätt med ett gott bröd och lite mango chutney, eller som tillbehör.
Ingredienser i aloo gobi matar.