fbpx

Birkabullar – tebirkes – vetebullar med vallmo och mandelmassa

I Malmö (och säkert övriga Skåne, det ska tydligen vara en specialitet i Helsingborg) kan man ibland hitta bakverk med massor av vallmofrö ovanpå (”birkes” på danska). De kan heta flera olika saker, birkabullar, tebirkes eller köpenhamnare, och görs ofta på smördeg men ibland av vanlig vetedeg. 
Ibland har de en fyllning av madelmassa, ibland inte. Efter lite efterforskningar blir vi inte kloka på om det finns någon bestämd skillnad mellan de olika varianterna – men goda bullar är det i alla fall! Den här varianten har vi gjort på en klassisk vetedeg då vi inte är överdrivet förtjusta i smördeg, men man gör givetvis som man vill.

Ingredienser

 • 1 sats vetedeg
 • 125 g smör
 • 150 g mandelmassa

till pensling och garnering:

 • ägg
 • vallmofrö

Instruktioner

 1. Gör en sats vetedeg (kanske utan kardemumma för dessa bullar)

 2. Medan degen jäser, låt 125 gram tärnat smör bli rumsvarmt och blanda sedan med 150 gram riven mandelmassa.

 3. När degen jäst klart, dela i två delar och kavla ut den första på mjölat bakbord till en avlång rektangel, 15-20 cm bred, och bred ut hälften av fyllningen ovanpå. 

 4. Vik in ena långsidan till lite mer än mitten och fäll sedan över den andra sidan så att en skarv bildas längs med ovansidan. Vänd sedan på hela längden så att skarven kommer nedåt. Skär i bitar och lägg på en plåt att jäsa. 

 5. När alla bullar är utbakade, låt dem jäsa i minst en halvtimme, gärna det dubbla. Värm under tiden ugnen till 200 grader. 

 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rejält med vallmofrö. Vi tycker att de blå ser läckrast ut, men vita funkar givetvis lika bra. Ett tips är att köpa en större påse eller kartong, de där små 45-gramsburkarna i glas tar snabbt slut och kilopriset är högt. 

 7. Grädda i ugnen, en fals nedanför mitten, ca 13 minuter. Låt svalna på galler. 

I förgrunden birkabulle (tebirkes, köpenhamnare, kärt barn har många namn). I bakgrunden kardemummabulle.

1 kommentar till Birkabullar – tebirkes – vetebullar med vallmo och mandelmassa

 1. Birkabullar som är gjorda med vetedeg och mandelmassa är den skånska varianten (från Helsingborg) av danska birkabullar (som är gjorda på smördeg). I Skåne säljs båda varianterna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg