Birkabullar – tebirkes – vetebullar med vallmo och mandelmassa
Ingredienser
- 1 sats vetedeg
- 125 g smör
- 150 g mandelmassa
till pensling och garnering:
- ägg
- vallmofrö
Instruktioner
-
Gör en sats vetedeg (kanske utan kardemumma för dessa bullar)
-
Medan degen jäser, låt 125 gram tärnat smör bli rumsvarmt och blanda sedan med 150 gram riven mandelmassa.
-
När degen jäst klart, dela i två delar och kavla ut den första på mjölat bakbord till en avlång rektangel, 15-20 cm bred, och bred ut hälften av fyllningen ovanpå.
-
Vik in ena långsidan till lite mer än mitten och fäll sedan över den andra sidan så att en skarv bildas längs med ovansidan. Vänd sedan på hela längden så att skarven kommer nedåt. Skär i bitar och lägg på en plåt att jäsa.
-
När alla bullar är utbakade, låt dem jäsa i minst en halvtimme, gärna det dubbla. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rejält med vallmofrö. Vi tycker att de blå ser läckrast ut, men vita funkar givetvis lika bra. Ett tips är att köpa en större påse eller kartong, de där små 45-gramsburkarna i glas tar snabbt slut och kilopriset är högt.
-
Grädda i ugnen, en fals nedanför mitten, ca 13 minuter. Låt svalna på galler.
I förgrunden birkabulle (tebirkes, köpenhamnare, kärt barn har många namn). I bakgrunden kardemummabulle.
Birkabullar som är gjorda med vetedeg och mandelmassa är den skånska varianten (från Helsingborg) av danska birkabullar (som är gjorda på smördeg). I Skåne säljs båda varianterna 🙂