fbpx

Broccolipaj med ost och bacon

En riktigt god paj. Broccoli och ost är en svårslagen kombination – och bacon kan väl göra vad som helst snäppet godare. Pajen är vacker att äta med ögonen och god att äta med munnen. Det här receptet blir en stor ugnsform, inte en såndär liten rund paj. Vill du halvera receptet så kan du göra det, men gör då lite mer deg än hälften (kanske 3 dl mjöl och 125 gram smör). 
De flesta recept skulle nog råda dig att koka broccolin först och kanske även steka purjolöken – gör det om du vill ha helt mjuka grönsaker. Här hemma tycker vi om när de har kvar en del av sin spänst. Både bacon och ädelost är valfritt att ha i – öka bara lite på saltet om du utesluter båda. 

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kallt vatten
  • 1 pkt bacon (ca 125g)
  • en halv purjolök
  • 2 stånd broccoli (ca 500g)
  • ca 1 dl ädelost (smulad)
  • 5 st ägg
  • 4 dl mjölk
  • ett par nypor salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 1-2 dl riven ost

Instruktioner

  1. Börja med degen. Nyp ihop 200g kylskåpskallt smör skuret i tärningar med 5 dl vetemjöl och tillsätt därefter 0,5 dl kallt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en stor form och ställ i kylen (eller frysen) i ca en halvtimme tills den blivit helt kall. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. 

  2. Skär ett paket bacon i strimlor och stek i en stekpanna. Häll över på några lager hushållspapper så att det värsta fettet sugs upp. 

  3. Skölj (ordentligt!) och strimla en halv purjolök, gärna den gröna änden. 

  4. Skölj två broccolistånd, ca 500 g, och dela i buketter som du därefter delar på mitten med en kniv. Släng inte stammen, den är fullt ätlig. Skala med en potatisskalare så blir du av med den träigaste biten och skiva sedan tunt. Har du ingen färsk broccoli funkar det bra med broccoli från frysen. Du behöver inte ens tina den helt först, men skölj den gärna i lite varmt vatten och ”krama ur” så att du blir av med den värsta isen. 

  5. När pajskalet vilat och ugnen blivit varm, nagga skalet med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter. 

  6. Blanda broccoli, purjolök, stekt bacon och lite smulad ädelost (så mycket du vill ha, kanske 1 dl) i det förgräddade pajskalet. 

  7. Vispa ihop 5 ägg med 4 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde. Salta lätt, kom ihåg att både ädelost och bacon är salt så det räcker med ett par nypor. Peppar behövs dock, gärna nymalen (1-2 krm). 

  8. Häll äggstanningen i pajen och strö gärna lite riven ost över, 1-2 dl. Grädda ca 30 minuter tills ägget stannat helt och den fått fin färg. Jag sätter gallret på falsen nedanför mitten för att ovansidan inte ska hinna bli bränd. Servera med en god sallad.  

Broccolipaj med ost och bacon, innan den blev paj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg