Brysselkålsallad med apelsin och mandel
Lite råkost kanske piggar upp på julbordet? Den här salladen med brysselkål, apelsin, äpple och mandel är perfekt för att ge variation till alla de tunga och murriga smaker som vi associerar med mycket av julmaten, typ skinka, köttbullar och revbensspjäll.Apelsin och äpple ger en härlig syrlighet, brysselkålen är lika god som grön och mandeln bidrar med en trevlig krispighet. Det här är alldeles perfekt att bjuda på för att pigga upp gästerna innan matkoman sätter in totalt.
Ingredienser
- en rejäl näve flagad mandel
- 500 g brysselkål
- 1 st äpple (syrlig, grön sort)
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- 1 msk citron
- 2 msk apelsin
- 1 krm salt
- lite svartpeppar
Instruktioner
-
Rosta en rejäl näve mandelflagor i en torr stekpanna tills den får fin färg. Låt svalna.
-
Trimma ett nät (500g) brysselkål och skär av nedersta lilla biten (”roten”). Skiva sedan kålen tunt.
-
Tvätta och skär ett syrligt grönt äpple i 8 klyftor, skär bort mittendelen (med kärnhuset) och skär sedan i skivor ”på tvären” och blanda med kålen.
-
Vispa samman 2 msk olivolja med 1 msk honung, 1 msk citron, 2 msk apelsin (gärna blodapelsin, som är lite mindre söt) och 1 krm salt. Häll dressingen över salladen och blanda runt.
-
Blanda ned det mesta av mandeln, dra några drag med pepparkvarnen och smaka av om det är lagom salt och pressa kanske över lite mer citron eller apelsin. Strö de sista mandelflagorna över salladen vid servering.