Chapati – indiskt tunnbröd
Superenkelt ojäst tunnbröd. Chapati bakas i stekpanna och används som bordsbröd till curryrätter. I det här receptet bakar vi chapatis på en blandning av vete- och rågmjöl, men man kan annars använda särskilt chapati-mjöl, ”atta”, det är ett lite grövre fullkornsvetemjöl. Det här brödet är lika gott som det är enkelt. Liksom andra kulturers enkla tunnbröd är det ett komplement till maten och fångar upp kryddstark sås på ett perfekt sätt. Bröd som blir över går att frysa och sedan värma i brödrost när man vill äta dem.
Portioner 8 st
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl
- 2 msk olja
- lite salt
Instruktioner
-
Blanda 3 dl vetemjöl och 2 dl rågmjöl (jag brukar använda fint rågmjöl, men idag fick det bli grovt) i en bunke.
-
Tillsätt 2 dl ljummet vatten, 2 msk olja och lite salt.
-
Rör ihop till en deg, ta upp på mjölat bakbord och knåda i ca 10 min.
-
Låt degen vila i kanske 20 min i rumstemperatur (den ska ju inte jäsa).
-
Dela i 8 bitar och tryck/kavla ut varje bit till en tunn rund kaka.
-
Stek varje kaka i en torr stekpanna (alltså utan fett), ganska varm men inte superhet, tills den får lite mörka fläckar och är genomstekt (de brukar puffa upp som en kudde men sjunker ihop sedan). Håll varma i en ren handduk.
Ingredienser till chapati.
Innan utbakning.
Chapati bakas i stekpanna och puffar upp under bakning.