fbpx

Chermoula

Chermoula (arabiska: شرمولة‎) är en fräsch och lite stark örtdressing från Nordafrika/Marocko. Gott till grönsaker, fisk och kyckling. Traditionellt sett har den mest använts till smaksättning av fisk och skaldjur, men det funkar alltså lika bra till annat kött eller grönsaker. I Tunisien är chermoula med gravad, saltad fisk är vanligt förekommande under högtiden Eid al-Fitr. 

Ingredienser

  • 1 dl persilja
  • 1 dl koriander
  • 1 st röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 rivet citronskal
  • 1/2 citron, saft
  • några msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprika
  • lite salt
  • lite grovmalen svartpeppar.

Instruktioner

  1. Finhacka lika delar persilja och koriander, ungefär 1 dl av båda. 

  2. Tillsätt en finhackad röd chili, en riven vitlöksklyfta och rivet skal från en halv citron.

  3. Blanda i några matskedar olivolja och pressa i saften från en halv citron. 

  4. Krydda med en tesked spiskummin, en tesked paprika och lite salt och grovmalen svartpeppar. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *