Chermoula
Chermoula (arabiska: شرمولة) är en fräsch och lite stark örtdressing från Nordafrika/Marocko. Gott till grönsaker, fisk och kyckling. Traditionellt sett har den mest använts till smaksättning av fisk och skaldjur, men det funkar alltså lika bra till annat kött eller grönsaker. I Tunisien är chermoula med gravad, saltad fisk är vanligt förekommande under högtiden Eid al-Fitr.
Ingredienser
- 1 dl persilja
- 1 dl koriander
- 1 st röd chili
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 rivet citronskal
- 1/2 citron, saft
- några msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprika
- lite salt
- lite grovmalen svartpeppar.
Instruktioner
-
Finhacka lika delar persilja och koriander, ungefär 1 dl av båda.
-
Tillsätt en finhackad röd chili, en riven vitlöksklyfta och rivet skal från en halv citron.
-
Blanda i några matskedar olivolja och pressa i saften från en halv citron.
-
Krydda med en tesked spiskummin, en tesked paprika och lite salt och grovmalen svartpeppar.