Clafoutis – fransk mandeldoftande körsbärspannkaka
Ingredienser
- 225 g körsbär (frysta eller färska)
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl mandelmjöl
- 2 msk smör
- 3/4 dl socker
- en halv bittermandel
- salt
- 1,5 dl mjölk
- 2 ägg
- 1 msk Kirschlikör (om duhar)
till garnering:
- vispgrädde med en skvätt amaretto
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 175 grader (inte varmluft)
-
Smält 2 msk smör (jamen riktigt smör, såklart)
-
Blanda 1 dl vetemjöl med 1/2 dl mandelmjöl och 3/4 dl socker. Riv ner en halv bittermandel (inte mer – det räcker!) och tillsätt en liten nypa salt.
-
Tillsätt 1,5 dl mjölk och vispa tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt sedan 2 ägg, ett i sänder, samt smöret och gärna en skvätt kirsch om du råkar ha (vi råkar ha!), kanske en matsked
-
Smöra två portionsformar och fördela ett paket tinade körsbär, ca 225 gram, i botten (eller färska, för guds skull, men nu hade vi inte det). I Frankrike kärnar man normalt inte ur bären, men det kan man gott göra!
-
Häll smeten över körsbären och grädda tills pannkakorna är klara, ca 15-20 minuter.
-
Servera gärna med grädde som vispats och sedan smaksatts med en skvätt amaretto (ca 1 msk likör per dl ovispad grädde).
Ingredienser i detta recept på clafoutis.