fbpx

Clafoutis – fransk mandeldoftande körsbärspannkaka

Clafoutis ser avancerat och lyxigt ut men är mycket enkelt att göra. En ganska matig dessert som funkar bra till eftermiddagskaffet på balkongen. I det här receptet är det samspelet mellan körsbären och mandeln som står i centrum, en fantastisk kombination, men det finns också varianter helt utan mandel och man kan även använda andra bär än körsbär. Traditionen bjuder att en clafoutis serveras gräddad i gjutjärnsstekpanna, men det blir mycket pannkaka på en gång.
Det här receptet ger fyra små portionsformar, vilket är alldeles lagom för oss. Vill du istället stoltsera med en rustik stekpannevariant dubblar du helt enkelt receptet (och väljer lämpligen en helt ugnsfast panna). Vi använder två sorters alkohol i vår clafoutis, körsbärslikör i smeten och mandellikör i grädden, men du kan givetvis strunta i båda!
Portioner 4 port

Ingredienser

  • 225 g körsbär (frysta eller färska)
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl mandelmjöl
  • 2 msk smör
  • 3/4 dl socker
  • en halv bittermandel
  • salt
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 msk Kirschlikör (om duhar)

till garnering:

  • vispgrädde med en skvätt amaretto

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader (inte varmluft)

  2. Smält 2 msk smör (jamen riktigt smör, såklart)

  3. Blanda 1 dl vetemjöl med 1/2 dl mandelmjöl och 3/4 dl socker. Riv ner en halv bittermandel (inte mer – det räcker!) och tillsätt en liten nypa salt. 

  4. Tillsätt 1,5 dl mjölk och vispa tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt sedan 2 ägg, ett i sänder, samt smöret och gärna en skvätt kirsch om du råkar ha (vi råkar ha!), kanske en matsked

  5. Smöra två portionsformar och fördela ett paket tinade körsbär, ca 225 gram, i botten (eller färska, för guds skull, men nu hade vi inte det). I Frankrike kärnar man normalt inte ur bären, men det kan man gott göra! 

  6. Häll smeten över körsbären och grädda tills pannkakorna är klara, ca 15-20 minuter. 

  7. Servera gärna med grädde som vispats och sedan smaksatts med en skvätt amaretto (ca 1 msk likör per dl ovispad grädde).

Ingredienser i detta recept på clafoutis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg