fbpx

Dal Bukhara – milda, krämiga belugalinser

Dal Bukhara är en krämig och smakrik tomat- och kokoscurry på svarta linser smaksatta med söta kryddor. Jag använder belugalinser men det går givetvis att använda svart urad dal (som ju klingar lite mer indiskt och dessutom kostar mindre). 
Receptet nedan är min egen förenkling – vi tycker det är himla gott och det funkar bra att laga även en regnig torsdag efter jobbet. Funkar också jättebra att frysa (linserna tjocknar lite extra när man värmer dem, så jag brukar späda med lite vatten innan jag fryser in dem). 
Portioner 6 port

Ingredienser

  • 4 dl belugalinser (sköljda)
  • 3 st lagerblad
  • 1 st kanelstång
  • 1 st gul lök (stor)
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 cm ingefära
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk farinsocker
  • lite salt (0,5-1 tsk)

till stekning:

  • olja/ghee

Instruktioner

  1. Koka 4 dl sköljda belugalinser (de behöver inte blötläggas) i lättsaltat vatten tillsammans med 3 lagerblad och en kanelstång tills de blir mjuka. Det tar ca 20 min. Häll sedan av.

  2. Stek under tiden en stor hackad lök i lite olja/ghee tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt 3 rivna vitlöksklyftor, 3 cm ingefära (riven), 1 msk garam masala, 1 tsk gurkmeja och 0,5 tsk chilipulver (eller ännu mindre om du vill ha en helt mild curry) och låt fräsa några sekunder. 

  3. Tillsätt en burk passerade tomater (eller tomatpuré och vatten) och en burk kokosmjölk, 1 tsk farinsocker och lite salt (0,5-1 tsk). 

  4. Låt såsen koka utan lock tills linserna är klara, lägg sedan över linserna i såsen och låt koka ytterligare ca 10 min på låg värme. Mosa gärna en del av linserna med en potatisstöt eller träslev. Servera med ris och något fräscht och lite syrligt tillbehör, gärna picklad lime eller chili (finns att köpa på burk).

Ingredienserna.

Curry in progress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg