fbpx

Dal Makhani – smöriga linser från Punjab

Den här rätten kommer från Punjab i norra indien, vid gränsen till Pakistan, och är en traditionell bröllopsrätt. Det mesta som vi tänker på när vi tänker på indisk mat (chicken tandoori, tikka masala, korma, palak paneer…) kommer från norra Indien, där man lagar relativt ”tung” mat med mycket mjölkprodukter. 
Makhani behöver inte lagas på just linser utan kan t.ex. göras på kyckling (så kallad ”butter chicken”, också en vanlig restaurangrätt i Sverige). Just den här varianten har jag dock enligt traditionen lagat på hel ”urad”, dvs. urdbönor eller ”svarta linser” (inte samma sak som belugalinser). Du kan givetvis prova med svarta belugalinser om du inte får tag på urdbönor. Röda eller gröna linser passar dock inte så bra, de har inte rätt konsistens. 
I övrigt går det mesta som ska vara i en en Dal Makhani rätt bra att få tag på i Sverige. Rätten är inte svår att laga men behöver en del koktid. Vill man göra den vegansk så går det givetvis att använda vegetabilisk grädde och smör.
Portioner 8 port

Ingredienser

  • 4 dl urdbönor (svarta lineser) (torra)
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 st gula lökar (stora)
  • 1 msk vitlök (riven)
  • 1 msk ingefära (riven)
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk koriander
  • ½ tsk asafoetida
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chili
  • 4 st tomater
  • 8 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 st lagerblad
  • 2 dl grädde
  • lite salt

Instruktioner

  1. Tillred bönorna/linserna. Jag använder 4 dl torra bönor för det här receptet. Skölj dem ordentligt först. Urdbönor blir bättre om de blötläggs i åtminstone några timmar, sedan tar de ca 30 minuter att koka, de ska bli mjuka. När de har kokat klart (och kanske svalnat lite), häll gärna ut lite i taget på en stor tallrik och gå igenom så att det inte är några bönor som fortfarande är små och hårda (de är mörkare än resten också, så de är lätta att hitta). Av någon anledning blir det ibland så med urdbönor. Använder du belugalinser behöver du varken blötlägga eller "rensa". 

  2. Hetta upp lite matfett och stek 1 tsk hel spiskummin i någon minut, tillsätt sedan 2 finhackade stora lökar, 1 msk vardera av riven vitlök och ingefära samt 2-3 msk tomatpuré. Stek ännu en stund.

  3. Tillsätt 1 msk garam masala, 1 msk koriander, 1/2 tsk asafoetida (eller ersätt med 1/2 tsk vardera av lök- och vitlökspulver), 1 tsk gurkmeja och 1 tsk chili och stek några sekunder.

  4. Tillsätt 4 finhackade tomater, de kokta bönorna/linserna och 8 dl vatten, 2 tsk salt och två lagerblad. Låt sedan koka på ganska låg värme i ca 1 timma.  

  5. Blanda ner 2 dl grädde och smaka av med salt. Linserna serveras lämpligen med ris och/eller bröd. Det är tradition att servera rätten med en klick smör på toppen. 

Ingredienserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg