fbpx

Djoje kebab – saffransdoftande persiska kycklingspett

Nu när vi närmar oss jul och ändå har saffran liggande hemma kan det vara läge att testa att göra egen djoje hemma. Saffran, citron och lök ger det här receptet en säregen och väldigt god smak. På vissa persiska restauranger används gurkmeja istället för saffran, men då smakar det givetvis inte alls på samma sätt - använd saffran! 
Det bästa med den persiska maten tycker jag annars är riset - luftigt och smörigt och alltid perfekt. Så blir det aldrig när jag försöker, men jag har å andra sidan aldrig heller testat att göra som man ska (blötlägga och därefter koka i två omgångar, ofta med potatis i botten) så jag får väl skylla mig själv. 
Marinaden nedan räcker för upp till 8 kycklingbröst. Det är svårt att göra en mindre sats eftersom saffranspaketen är svåra att dela på, men mängden kyckling kan du givetvis reglera efter behov. Djoje serveras ofta med grillad tomat och rå lök samt någon form av kall yoghurtsås. Så även här.

Ingredienser

 • 0,5 g saffran (1 pkt)
 • 4-8 st kycklingbröst (1 per person)
 • 1 dl yoghurt
 • en halv citron
 • 1 st gul lök
 • 2 st vitlöksklyftor
 • ½ tsk gurkmeja
 • ½ tsk chili eller paprika
 • ½ tsk salt
 • ett par msk olivolja

Instruktioner

 1. Blanda ett paket saffran (0,5 g) med lite hett vatten i en skål och ställ åt sidan i ca 20 min medan du skär kycklingen i lagom bitar att trä på spett. Beräkna 1 kycklingbröst per person.

 2. Blanda 1 dl yoghurt med saften från en halv citron, en finriven gul lök, 2 finrivna vitlöksklyftor, ½ tsk vardera av gurkmeja, chili (eller paprika) och salt samt ett par msk olivolja. Blanda ner saffransvattnet och kycklingen och låt marinera så länge du hinner - minst en halvtimme men gärna över natten. 

 3. Sätt ugnen på 250 grader (225 med varmluft) och slå på grillelementet. Lägg också grillspett i vatten om du använder grillspett av trä (metall är väl annars mer traditionellt).

 4. Trä kycklingen på spett och lägg på galler (givetvis med en plåt under). 

 5. Ringla lite olivolja över några tomater (en tomat per person) och lägg i en ugnsfast form (eller bredvid kycklingen om de får plats). 

 6. Ställ in kycklingen och tomaterna i ugnen i fem minuter, vänd sedan på kycklingen och grilla i ytterligare 10 minuter. 

 7. Servera förslagsvis med rå lök, en yoghurtsås och ris som du smaksatt med lite smält smör. Här har jag gjort en enkel yoghurtsås med lite riven vitlök, mynta och citron samt lite salt och peppar. Innan servering blandade jag också lite av riset med lite gurkmeja som jag rört ut i hett vatten - bara för färg. Ska det vara riktigt fint använder man saffran även här, men det kan jag tycka blir nästan lite för bra.

Saffransmarinad. Lite ofokuserad bild, men det är lätt att tappa fokus när man känner doften.

Djoje deconstructed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg