fbpx

Enkel, fantastisk panang curry

Här kommer ett något förenklat recept på den thailändska klassikern panang som går relativt snabbt och enkelt att göra. Ganska mild och lite söt i smaken. Jag använder både citrongräs, limeblad och korianderrötter (ja, alltså rötterna från koriandern) som jag har liggande i fysen, men de går i värsta fall att ersätta med limeskal, limejuice och färsk koriander (men lägg inte i juice eller koriander förrän i slutet av tillagningen). 

Många (de flesta) panangrecept du hittar online föreslår färdig panangcurrypasta, men det går alltså utmärkt att göra själv. Det här receptet är lite mindre sött än vad du kanske upplevt på thairestaurang, men det låter istället de andra fräscha smakerna komma till sin fulla rätt. En fantastisk curry helt enkelt. Inte för stark, inte för söt, perfekt balanserad, med trevlig textur från nötterna.


Portioner 4 port

Ingredienser

  • 3-5 torkade chili
  • en halv liten lök
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefära
  • ett par stjälkar citrongräs
  • 5 korianderrötter
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ dl rostade jordnötter
  • 3 kycklingbröst
  • en stor morot
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök (eller något annat)
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4-5 limeblad
  • 1-2 msk palmsocker (eller ca 1 msk vanligt socker)
  • 3 tsk fisksås
  • lime

till servering/garnering:

  • lite hackade jordnötter
  • jasminris

Instruktioner

  1. Lägg 3-5 torkade chili i hett vatten en god stund så att de mjuknar. Under tiden hinner du förereda övriga ingredienser. 

  2. Kryddpasta: Hacka en halv liten lök, 4 stora vitlöksklyftor och ca 1 msk ingefära. Skala ett par stjälkar citrongräs och skär av de översta bitarna så att du blir av med de torra bitarna, skiva därefter relativt tunt. Hacka också ca 5 korianderrötter. 

  3. Putsa och skär 3 kycklingbröst i lagom stora kuber. Skala en stor morot och skär i ganska tunna bitar. Hacka också en röd paprika och kanske en gul lök (eller något annat du vill ha i din curry). 

  4. Kör alla ingredienser för kryddpastan i en liten mixer till en relativt slät pasta tillsammans med den uppblötta och grovhackade chilin, 1 tsk vardera av mald koriander och spiskummin samt 1/2 dl rostade jordnötter. Du kan behöva tillsätta en skvätt vatten (jag brukar ta lite av blötläggningsvattnet från chilin).

  5. Stek kryddpastan i lite olja i en wok eller liknande tills den råa doften försvinner och kryddorna har börjat dofta. Häll över en skvätt kokosmjölk (inte den lätta!) och låt den koka in i pastan. 

  6. Lägg i kycklingen och några limeblad (4-5 st) och stek ytterligare några minuter. Häll därefter över resten av kokosmjölken (sammanlagt behövs en vanlig burk) och tillsätt 1-2 msk palmsocker (eller ca 1 msk vanligt socker) samt 3 tsk fisksås. 

  7. Låt koka ytterligare en stund. När kycklingen nästan är klar, tillsätt morötterna och löken och låt dem koka någon minut, därefter paprikan (som bara ska bli genomvarm). Smaka av med salt och kanske lite lime och servera med jasminris och gärna lite hackade jordnötter.

Ingredienser i denna panangcurry.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg