Fänkålsdoftande blomkålscurry med gröna linser
Ingredienser
- ½ blomkålshuvud
- 1 st lök
- 1 tsk hel spiskummin
- 1 tsk brunt senapsfrö
- 1-2 klyftor vitlök
- lite ingefära (1-2 tsk)
- 1 krm gurkmeja
- 1 krm chili
- 1 tsk panch phoron (kan bytas mot en nypa malt fänkålsfrö)
- 2-3 dl kokta gröna linser
- lite salt
- lite citron
Instruktioner
-
Dela ett halvt blomkålshuvud i buketter (dela stora buketter på hälften) och bryn dem rejält i en stekpanna på ganska hög värme. Det GÅR att hoppa över – men det är absolut värt mödan! Lägg över i en gryta.
-
Stek en grovhackad lök i lite matfett tillsammans med 1 tsk hel spiskummin och 1 tsk brunt senapsfrö. (Du kan ha i lite mald spiskummin senare istället om du inte har hela kryddor hemma – men det är värt att investera i om du tycker om indisk mat!)
-
När kryddorna börjar hoppa, tillsätt en hackad vitlöksklyfta eller två, lite riven ingefära (1-2 tsk), lite gurkmeja och chili (ca 1 krm vardera) samt gärna en tsk panch phoron (eller en nypa malt fänkålsfrö). Om du inte tillsatt spiskummin redan är det dags nu, 1 tsk hel spiskummin motsvarar lite drygt ½ tsk mald.
-
Häll över löken och kryddorna i grytan tillsammans med blomkålen och tillsätt 2-3 dl kokta gröna linser och ca 3 dl färdig currybas samt 1 dl grädde. Salta lätt. Lägg på ett lock och låt koka tills blomkålen är så mjuk som du vill ha den (för oss räcker det med 5-10 minuter).
-
Smaka av med salt och citron. Servera med ris och gärna någon chutney eller liknande – gärna limechutney.
Ingredienser i denna blomkålscurry.