fbpx

Fänkålsdoftande blomkålscurry med gröna linser

Den här curryn äter vi ofta här hemma. Den är inte baserad på någon klassisk indisk curry utan har vuxit fram genom vår egen vardagsmatlagning. Det är helt enkelt ett gott och snabblagat recept. Både currysåsen och de gröna linserna kokar vi mycket av på en gång och fryser in. Recept på en god currybas hittar du här
Vi använder också lite panch phoron i det här receptet. Det är en kryddblandning med smak av bland annat fänkål som vi använder ganska ofta här hemma. Receptet hittar du här, men du kan givetvis köpa färdig eller helt enkelt ersätta den med en nypa mald fänkålsfrö. 
Resultatet blir en smakrik, nyttig och fräsch curry som man skulle kunna äta nästan hur mycket som helst av. Passar med typiska tillbehör, syns här på bild tillsammans med ris och picklad lime.  Vill du göra den vegansk kan du givetvis skippa grädden.

Ingredienser

  • ½ blomkålshuvud
  • 1 st lök
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk brunt senapsfrö
  • 1-2 klyftor vitlök
  • lite ingefära (1-2 tsk)
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm chili
  • 1 tsk panch phoron (kan bytas mot en nypa malt fänkålsfrö)
  • 2-3 dl kokta gröna linser
  • lite salt
  • lite citron

Instruktioner

  1. Dela ett halvt blomkålshuvud i buketter (dela stora buketter på hälften) och bryn dem rejält i en stekpanna på ganska hög värme. Det GÅR att hoppa över – men det är absolut värt mödan! Lägg över i en gryta. 

  2. Stek en grovhackad lök i lite matfett tillsammans med 1 tsk hel spiskummin och 1 tsk brunt senapsfrö. (Du kan ha i lite mald spiskummin senare istället om du inte har hela kryddor hemma – men det är värt att investera i om du tycker om indisk mat!)

  3. När kryddorna börjar hoppa, tillsätt en hackad vitlöksklyfta eller två, lite riven ingefära (1-2 tsk), lite gurkmeja och chili (ca 1 krm vardera) samt gärna en tsk panch phoron (eller en nypa malt fänkålsfrö). Om du inte tillsatt spiskummin redan är det dags nu, 1 tsk hel spiskummin motsvarar lite drygt ½ tsk mald. 

  4. Häll över löken och kryddorna i grytan tillsammans med blomkålen och tillsätt 2-3 dl kokta gröna linser och ca 3 dl färdig currybas samt 1 dl grädde. Salta lätt. Lägg på ett lock och låt koka tills blomkålen är så mjuk som du vill ha den (för oss räcker det med 5-10 minuter). 

  5. Smaka av med salt och citron. Servera med ris och gärna någon chutney eller liknande – gärna limechutney. 

Ingredienser i denna blomkålscurry.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg