Finsk kålrotslåda – Lanttulaatikko
Lådor, laatikot är en djupt förankrad finsk jultradition. Man skulle tillochmed kunna säga att de är mer traditionella än det vi brukar betrakta som traditionellt svensk julmat (typ skinka, gravlax och prinskorv), då det mesta sådant etablerades under tidigt 1900-tal.
Recept på kålrotslåda liknande denna finns dock dokumenterat som jultradition sedan medeltiden – och det är nog inte utan anledning den lyckats hänga kvar så länge. Den är god, lätt att göra och passar bra ihop med det mesta andra du hittar på ett julbord.
Recept på kålrotslåda liknande denna finns dock dokumenterat som jultradition sedan medeltiden – och det är nog inte utan anledning den lyckats hänga kvar så länge. Den är god, lätt att göra och passar bra ihop med det mesta andra du hittar på ett julbord.
Ingredienser
- 800 g kålrot
- 2 st ägg
- 0,75 dl grädde
- 1 msk sirap
- 1 tsk salt
- en nypa mald ingefära
- lite ströbröd
- lite smör
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala en stor kålrot (ca 800 g), skär i bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Mosa med en potatisstöt (eller gaffel).
-
Blanda ner 2 ägg och 0,75 dl grädde, 1 msk sirap, 1 tsk salt samt en nypa mald ingefära.
-
Häll i en smord ugnsform (jag använder en engångsform av aluminium, 12 dl blir perfekt), strö över ströbröd och klicka ut lite smör över toppen.
-
Baka i ugn, ca 45 minuter.
Ingredienser till kålrotslåda.