Finsk morotslåda – Porkkanalaatikko
Lådor, laatikot, är en grundpelare i det finska julbordet, också hyfsat populära i de stora delar av Sverige som är starkt influerade av finsk matkultur, typ östra Norrbotten. Man skulle till och med kunna påstå att de finska lådorna är ännu mer välförankrade traditioner än mycket av det svenska. Skinka, köttbullar, gravlax och prinskrov är dokumenterade sedan 1900-talet. Morotslåda har ätits kring jul sedan 1800-talet och andra lådor ännu längre än så. Inte utan anledning, de går bra ihop med de flesta andra rätter på ett julbord.Vissa recept föreslår att man hoppar över grötriset eller använder rivna istället för kokta morötter, men det här är ett klassiskt recept med kokta, mosade morötter och grötris.
Ingredienser
- 500 g morötter
- 1 dl risgrynsgröt
- 1 dl mjölk
- 1 st ägg
- typ 1 tsk salt
- lite vitpeppar
- lite ströbröd
- lite smör
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala ett halvt kilo morötter och dela i bitar, koka i lättsaltat vatten, häll av och mosa med en potatisstöt (eller gaffel).
-
Blanda ner 1 dl risgrynsgröt och 1 dl mjölk (eller 1 dl kokt grötris och 1,5 dl mjölk) samt ett ägg. Tillsätt salt (kanske 1 tsk) och lite vitpeppar.
-
Häll i en smord ugnsform (jag använder en aluminiumform à 12 dl eftersom alla ugnsformar alltid tar slut vid jul), strö över ströbröd och klicka ut lite smör på toppen.
-
Baka i ugnen i 45 minuter.
Morotslåda i delar.