fbpx

Finska julstjärnor – Joulutortut

Finska julstjärnor, eller jultårtor som de egentligen heter på sitt modersmål (joulutortut) är trots sitt namn inga tårtor. De är bakelser, smördegsbakelser, normalt sett fyllda med plommonmarmelad. 
Någon sådan kunde vi inte hitta, men flera recept rekommendera katrinplommon eller russin istället, så i vårt recept fick det bli katrinplommon och sultanrussin kokta i glögg, för extra julig smak. Vi hade bara vit glögg hemma, röd skulle såklart gett finare färg. 
Det går att använda äppelmarmelad och det hade väl i ärlighetens namn funkat även med hallonsylt, man måste ju inte följa traditionen (och det är väl inte särskilt kontroversiellt att påstå att hallon överlag är godare än katrinplommon).
Man kan använda färdigköpt smördeg till själva stjärnorna om man vill, men det här receptet innehåller en enkel vetedeg med kesella. Den blir mjuk och lättarbetad – och resultatet blir små, snygga och goda bakelser, perfekt för att få lite variation till sådant som lussebullar och knäck. 
Portioner 36 st

Ingredienser

fyllning:

 • 100-150 g russin och/eller katrinplommon
 • 1 dl glögg

deg:

 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 5 dl vetemjöl
 • 250 g smör
 • 250 g kesella

pensling:

 • 1 st ägg

garnering (valfritt):

 • lite florsocker

Instruktioner

 1. Börja med fyllningen: Blanda 100-150 g russin och/eller hackade katrinplommon med ca 1 dl glögg i en liten gryta. Koka på låg värme under lock i ca 15 minuter och låt sedan svalna. Mixa/mosa därefter till syltkonsistens. 

 2. Blanda ned 1 tsk bakpulver och en nypa salt i 5 dl vetemjöl och nyp samman med 250 gram smör. Rör ned en burk (250 gram) kesella och arbeta ihop till en deg – den ska inte knådas, bara gå ihop. Täck med plast och låt vila i kylen över natten (eller minst någon timme). 

 3. Ta fram degen en stund innan du ska använda den så hinner den mjukna bara litegrann. Sätt ugnen på 225 grader.

 4. Dela degen i tre och kavla den första ganska tunt på mjölat bakbord. Skär ut kvadrater, ca 8x8 cm, flytta till plåtar med smörpapper på (det får plats 12 på en plåt) och skär sedan skåror drygt halvvägs in mot mitten från varje hörn på rutorna så att det nästan bildas fyra trianglar per ruta (se bild nedan).

 5. Lägg en liten klick fyllning (ca 1 tsk) i mitten på varje kvadrat och vik sedan in ena hörnet av varje triangel mot mitten så att det bildas en stjärna. Nyp ihop i mitten. Beroende på degen kan man behöva använda lite ägg som ”lim”, men det behövs inte med den i receptet.

 6. Pensla med ägg uppvispat med lite vatten och baka i 8-10 minuter mitt i ugnen tills de får lite färg. Fortsätt under tiden med resten av degen. 

 7. Det är tradition att pudra med florsocker (genom en sil) men vänta i så fall tills de är helt kalla, annars smälter florsockret.

Gör snitt halvvägs in mot mitten.

Klicka på fyllning och vik ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg