Finska julstjärnor – Joulutortut
Ingredienser
fyllning:
- 100-150 g russin och/eller katrinplommon
- 1 dl glögg
deg:
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 5 dl vetemjöl
- 250 g smör
- 250 g kesella
pensling:
- 1 st ägg
garnering (valfritt):
- lite florsocker
Instruktioner
-
Börja med fyllningen: Blanda 100-150 g russin och/eller hackade katrinplommon med ca 1 dl glögg i en liten gryta. Koka på låg värme under lock i ca 15 minuter och låt sedan svalna. Mixa/mosa därefter till syltkonsistens.
-
Blanda ned 1 tsk bakpulver och en nypa salt i 5 dl vetemjöl och nyp samman med 250 gram smör. Rör ned en burk (250 gram) kesella och arbeta ihop till en deg – den ska inte knådas, bara gå ihop. Täck med plast och låt vila i kylen över natten (eller minst någon timme).
-
Ta fram degen en stund innan du ska använda den så hinner den mjukna bara litegrann. Sätt ugnen på 225 grader.
-
Dela degen i tre och kavla den första ganska tunt på mjölat bakbord. Skär ut kvadrater, ca 8x8 cm, flytta till plåtar med smörpapper på (det får plats 12 på en plåt) och skär sedan skåror drygt halvvägs in mot mitten från varje hörn på rutorna så att det nästan bildas fyra trianglar per ruta (se bild nedan).
-
Lägg en liten klick fyllning (ca 1 tsk) i mitten på varje kvadrat och vik sedan in ena hörnet av varje triangel mot mitten så att det bildas en stjärna. Nyp ihop i mitten. Beroende på degen kan man behöva använda lite ägg som ”lim”, men det behövs inte med den i receptet.
-
Pensla med ägg uppvispat med lite vatten och baka i 8-10 minuter mitt i ugnen tills de får lite färg. Fortsätt under tiden med resten av degen.
-
Det är tradition att pudra med florsocker (genom en sil) men vänta i så fall tills de är helt kalla, annars smälter florsockret.
Gör snitt halvvägs in mot mitten.
Klicka på fyllning och vik ihop.