Godast bibimbap
Ingredienser
- 400 g nötkött (gärna lövbiff el. entrecôte)
- 2 msk japansk soya
- ett par tsk socker (gärna brunt)
- några cm ingefära
- ett par vitlöksklyftor
- 4 dl sushiris
- 4 ägg
- salladslök
tillbehör:
- chilisås och ett antal grönsaksrätter (vi länkar några recept här)
Instruktioner
-
Skär 400g nötkött (förslagsvis lövbiff eller entrecôte) i tunna strimlor. Lax är också ett gott alternativ! Blanda en marinad av en skvätt japansk soya (ca 2 msk), lite socker (ett par tsk, gärna brunt), någon centimeter riven ingefära och ett par hackade vitlöksklyftor. Marinera köttet i kylen medan du förbereder grönsakerna och riset.
-
Förbered några olika grönsaksanrättningar. Jag gjorde en enkel asiatisk gurksallad, en snabbsyrad morot med koriander och chili, sesamstekta champinjoner, en japansk wakame-sallad och lite tinade bondbönor från frysen. Andra klassiska tillbehör är spenat, böngroddar och – givetvis – kimchi.
-
Skölj 4 dl sushiris noggrant, låt koka upp i 6 dl vatten och koka sedan på låg värme i ca 20 minuter.
-
Ta upp köttet ur marinaden och stek hastigt på hög värme i några droppar neutral olja.
-
Stek varsitt ägg bara på ena sidan (traditionen bjuder annars att servera rå äggula).
-
Lägg ris i botten av djupa tallrikar och grönsaker och kött i ”öar” längs kanten. Lägg ett stekt ägg i mitten.
-
Ringla lite stark chilisås över - INTE sweet chili eller någon såndär söt ketchupliknande variant, det förstör alltihop. Jag gjorde en snabb gochujang-sås (av fermenterad koreansk chilipasta) men det funkar också bra med t.ex. Sriracha. Strö gärna över lite rostade sesamfrön och strimlad salladslök.
Ingredienser till detta recept på bibimbap (och tillbehören som länkas i receptet).