fbpx

Godast bibimbap

Man kan säga att bibimbap är lite som en koreansk pyttipanna – i regel med en lite mer varierad och kraftfull smakprofil än sin svenska motsvarighet. Ris, ägg, grönsaker, kanske någon typ av kött och en chilisås – många olika variationer är möjliga. Receptet nedan kan enkelt halveras om man bara är två och kräver inga vansinniga förberedelser. Någon kimchi, koreansk fermenterad kål, hade vi inte hemma så vi fick klara oss utan. 
Vi länkar till några exempel på goda tillbehör (de tillbehör som syns här på bilden) i receptet, men du behöver naturligtvis inte vara låst vid dessa. Bibimbap är lite som pyttipanna just på så sätt att det kan kombineras med lite allt möjligt. I vilket fall som helst, en väldigt god och smakrik rätt och ett lysande exempel på det koreanska köket.
Portioner 4 port

Ingredienser

  • 400 g nötkött (gärna lövbiff el. entrecôte)
  • 2 msk japansk soya
  • ett par tsk socker (gärna brunt)
  • några cm ingefära
  • ett par vitlöksklyftor
  • 4 dl sushiris
  • 4 ägg
  • salladslök

tillbehör:

  • chilisås och ett antal grönsaksrätter (vi länkar några recept här)

Instruktioner

  1. Skär 400g nötkött (förslagsvis lövbiff eller entrecôte) i tunna strimlor. Lax är också ett gott alternativ! Blanda en marinad av en skvätt japansk soya (ca 2 msk), lite socker (ett par tsk, gärna brunt), någon centimeter riven ingefära och ett par hackade vitlöksklyftor. Marinera köttet i kylen medan du förbereder grönsakerna och riset.

  2. Förbered några olika grönsaksanrättningar. Jag gjorde en enkel asiatisk gurksallad, en snabbsyrad morot med koriander och chili, sesamstekta champinjoner, en japansk wakame-sallad och lite tinade bondbönor från frysen. Andra klassiska tillbehör är spenat, böngroddar och – givetvis – kimchi. 

  3. Skölj 4 dl sushiris noggrant, låt koka upp i 6 dl vatten och koka sedan på låg värme i ca 20 minuter.

  4. Ta upp köttet ur marinaden och stek hastigt på hög värme i några droppar neutral olja.

  5. Stek varsitt ägg bara på ena sidan (traditionen bjuder annars att servera rå äggula).

  6. Lägg ris i botten av djupa tallrikar och grönsaker och kött i ”öar” längs kanten. Lägg ett stekt ägg i mitten. 

  7. Ringla lite stark chilisås över - INTE sweet chili eller någon såndär söt ketchupliknande variant, det förstör alltihop. Jag gjorde en snabb gochujang-sås (av fermenterad koreansk chilipasta) men det funkar också bra med t.ex. Sriracha. Strö gärna över lite rostade sesamfrön och strimlad salladslök. 

Ingredienser till detta recept på bibimbap (och tillbehören som länkas i receptet).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *