fbpx

Godast pad thai

Pad thai är kanske den vanligaste thailändska hämtmaten. Den görs med wokade nudlar (det ska egentligen vara platta risnudlar, men de som ligger överst i nudellådan brukar funka rätt bra), böngroddar, jordnötter och ägg. Förutom jordnötter är koriander och lime/citron de viktigaste smakerna enligt oss (ja, vi vet att många avskyr koriander och det är givetvis okej att hoppa över). Originalet innehåller oftast kinesisk gräslök, men det är vi i Sverige inte så vana vid och det är inte helt enkelt att få tag på. 
I det här receptet använder vi kyckling, men tofu är annars ett bra (och autentiskt) protein. Många använder också jätteräkor, men det kan man i ärlighetens namn med fördel undvika (de är en stor miljöbov). Just här använde vi böngroddar på burk, men det finns verkligen ingen bra ursäkt för det. Köp färska om du orkar åka till stan, det är mycket godare. Såsen görs på fisksås och ostronsås med tamarind och farinsocker, men en enklare svensk variant är att nöja sig med japansk soya och lite socker. Det är också gott.
Hemligheten ligger i att förbereda allting och sedan snabbt fräsa ihop ingredienserna till en färdig rätt. När woken väl är varm har man inte tid att strimla några morötter.
Portioner 2 port

Ingredienser

  • 2 port nudlar
  • 1 stort kycklingbröst (el. några lårfiléer)
  • en skvätt japansk soya
  • en nypa chiliflakes
  • en morot
  • en liten bit vitkål (eller som här, brysselkål!)
  • en halv gul lök (eller salladslök, om du har)
  • en näve rostade jordnötter (gärna osaltade)
  • 2 msk ostronsås
  • 2 misk fisksås
  • 2 msk tamarindpasta
  • 2 msk farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • en näve böngroddar
  • lite lime eller citron

till garnering:

  • jordnötter
  • hackad koriander
  • 1 klyfta lime eller citron

Instruktioner

  1. Koka lagom med nudlar för två personer enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem hastigt så att de slutar koka och ställ åt sidan. 

  2. Strimla ett stort kycklingbröst eller några lårfiléer och lägg i en skål tillsammans med en skvätt japansk soya och en nypa chiliflakes. 

  3. Strimla en morot och en liten bit vitkål (idag fick det bli brysselkål, det är givetvis fullständigt absurt i thaimat, men gott!) riktigt tunt. Om du inte har någon salladslök hemma (det hade inte vi när det här receptet blev till), finstrimla även en halv gul lök.  

  4. Hacka en näve rostade jordnötter (helst osaltade). 

  5. Blanda ihop 2 msk vardera av ostronsås, fisksås, tamarindpasta och farinsocker.

  6. Vispa ihop två ägg (lite slarvigt så att gulan fortfarande bildar fläckar) och stek hastigt i lite olja i en wok eller stor stekpanna tillsammans med en tunnskivad vitlöksklyfta. Hacka ägget i strimlor med stekspaden och lägg i en skål som du ställer åt sidan. 

  7. Stek kycklingen hastigt i lite ny ganska varm olja tills den är nästan färdig och gärna fått lite färg. Tillsätt sedan de finstrimlade grönsakerna. De får inte steka för länge utan ska fortfarande vara knapriga

  8. Häll såsen över kycklingen och grönsakerna och lägg även i nudlarna och ägget och låt allt bli varmt. Rör sedan ned en rejäl näve böngroddar, 2 skivade salladslökar och lite lime eller citron.

  9. Strö rejält med jordnötter och hackad koriander över varje tallrik och servera med en klyfta lime/citron. 

Ingredienser för en riktigt god pad thai. Lite lagom oortodoxt med brysselkål – men väldigt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *