Godast pad thai
Ingredienser
- 2 port nudlar
- 1 stort kycklingbröst (el. några lårfiléer)
- en skvätt japansk soya
- en nypa chiliflakes
- en morot
- en liten bit vitkål (eller som här, brysselkål!)
- en halv gul lök (eller salladslök, om du har)
- en näve rostade jordnötter (gärna osaltade)
- 2 msk ostronsås
- 2 misk fisksås
- 2 msk tamarindpasta
- 2 msk farinsocker
- 2 ägg
- 1 klyfta vitlök
- en näve böngroddar
- lite lime eller citron
till garnering:
- jordnötter
- hackad koriander
- 1 klyfta lime eller citron
Instruktioner
-
Koka lagom med nudlar för två personer enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem hastigt så att de slutar koka och ställ åt sidan.
-
Strimla ett stort kycklingbröst eller några lårfiléer och lägg i en skål tillsammans med en skvätt japansk soya och en nypa chiliflakes.
-
Strimla en morot och en liten bit vitkål (idag fick det bli brysselkål, det är givetvis fullständigt absurt i thaimat, men gott!) riktigt tunt. Om du inte har någon salladslök hemma (det hade inte vi när det här receptet blev till), finstrimla även en halv gul lök.
-
Hacka en näve rostade jordnötter (helst osaltade).
-
Blanda ihop 2 msk vardera av ostronsås, fisksås, tamarindpasta och farinsocker.
-
Vispa ihop två ägg (lite slarvigt så att gulan fortfarande bildar fläckar) och stek hastigt i lite olja i en wok eller stor stekpanna tillsammans med en tunnskivad vitlöksklyfta. Hacka ägget i strimlor med stekspaden och lägg i en skål som du ställer åt sidan.
-
Stek kycklingen hastigt i lite ny ganska varm olja tills den är nästan färdig och gärna fått lite färg. Tillsätt sedan de finstrimlade grönsakerna. De får inte steka för länge utan ska fortfarande vara knapriga
-
Häll såsen över kycklingen och grönsakerna och lägg även i nudlarna och ägget och låt allt bli varmt. Rör sedan ned en rejäl näve böngroddar, 2 skivade salladslökar och lite lime eller citron.
-
Strö rejält med jordnötter och hackad koriander över varje tallrik och servera med en klyfta lime/citron.
Ingredienser för en riktigt god pad thai. Lite lagom oortodoxt med brysselkål – men väldigt gott!