fbpx

Godaste ärtsoppan med lök och morötter

Ärtsoppa kan man äta på torsdagar, men också på onsdagar och söndagar eller varför inte istället för tacos på fredagskvällen. Enkelt, billigt och gott – och i den här versionen också helt veganskt. Den renlärige kokar kanske sina ärtor med rimmad fläsklägg och låter en hel lök (som sedan kasseras) koka med för att smaksätta buljongen. Är man duktig skummar man också av soppan ett par gånger, och när ärtorna börjar bli mjuka är det dags för att vispa ur skalen med en ballongvisp. ELLER så kan man vara lat och följa det här receptet.

Lite annorlunda, men fortfarande en riktig klassiker, väldigt gott och dessutom, som sagt, helt veganskt! Vi är vad vi heter, och det här är, åtminstone om du frågar oss, den godaste ärtsoppa som står att finna.
Portioner 4 port

Ingredienser

  • 500 g gula ärtor (torkade)
  • ett par gula lökar
  • ett par morötter
  • 1 msk timjan (torkad)
  • ett par grönsaksbuljongtärningar

tillbehör:

  • senap

Instruktioner

  1. Häll upp 500g torkade gula ärtor i en stor skål och kolla så att inga stenar eller fula ärtor har kommit med. Häll på rejält med vatten och låt ärtorna svälla över natten, ca 12 timmar. 

  2. Hacka ett par gula lökar och ett par morötter (eller en riktigt stor av varje) ganska fint. Lägg i en stor gryta och tillsätt en matsked torkad timjan och ett par grönsaksbuljongtärningar.

  3. Häll av blötläggningsvattnet från ärtorna och skölj av dem. Lägg i grytan tillsammans med grönsakerna och täck med vatten någon centimeter ovanför ärtorna, ca 2l. 

  4. Låt koka tills ärtorna är lagom mjuka, ca 1h. Smaka av med salt. Servera med senap. Voilà!

Ärtor, lök, morötter, timjan, salt och buljongtärningar. Enkelt och gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg