fbpx

Godaste kanelbullarna

Kanelbullar! Finns det ett mer klassiskt bakverk? Knappast. Alla kanelbullar är dock inte lika mycket värda. Det här receptet innehåller mindre socker och mer kanel – dubbelt så mycket som många andra recept. – vilket också ger mycket godare bullar. Bullar som verkligen lever upp till sitt namn, är saftiga och passar perfekt att njuta antingen till kaffet eller ett glas mjölk, utan att man blir alldeles sockerstinn.

En annan fördel, som trogna läsare kanske känner igen från våra andra bullrecept, är att vi inte smälter smöret utan bara låter det bli rumsvarmt. Då går det åt mindre mjöl och bullarna behåller mer av sin saftighet. Vi har inte heller något pärlsocker, då det också mest kommer ivägen för den fantastiska kanelsmaken.

Följ detta recept så får du bullar du kan servera med glädje och stolthet, på kanelbullens dag och på årets alla andra dagar.
Portioner 24 ganska stora bullar

Ingredienser

 • 1 sats vetedeg med kardemumma (länk till recept i instruktionerna)
 • 175 g smör
 • 0,75 dl socker
 • 2,5 msk kanel

till pensling/garnering:

 • ägg
 • strösocker
 • farinsocker

Instruktioner

 1. Gör en sats vetedeg med en matsked stött kardemumma i.

 2. Medan degen jäser, låt 175 g tärnat smör bli rumsvarmt och blanda sedan med 1 dl socker och 2,5 msk kanel

 3. När degen jäst klart, dela den i två delar och kavla ut på mjölat bakbord till en avlång platta med så raka kanter som du lyckas åstadkomma. Bred ut hälften av fyllningen på den första rektangeln. 

 4. Gör ett treslag (vik ena långsidan mot mitten så att den täcker hälften av återstående deg och vik sedan över den andra kanten så att du får tre lager deg ovanpå varandra). Skär sedan remsor av degen (ca 2 cm) vilka du därefter delar på mitten nästan hela vägen upp (som långa ”byxben”). Tvinna sedan remsorna, dra ut dem litegrann, snurra dem ett par varv kring fingrarna och peta in änden på undersidan.

 5. När alla bullar är klara, låt dem jäsa, gärna uppemot en timme, och värm under tiden ugnen till 225 grader. 

 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över lite farinsocker (eller pärlsocker om du vill vara traditionell, men så gör inte vi). Grädda i mitten av ugnen, 10-12 minuter, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler. 

Ingredienser för att göra världens godaste kanelbullar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg