fbpx

Godaste lussebullarna

Lussebullar, saffransbullar, lussekatter. Kärt barn har många namn. Det här är dock inga lussekatter. De traditionella S:en som många bakar är inte heller vad som ursprungligen kallades katter, utan en lussekatt har fyra 'hörn'.

Nåja, nog om det. Det här är, mycket tack vare kvarg (kesella) fantastiskt saftiga och mjuka bullar, betydligt bättre än något annat saffransbulle-recept vi någonsin prövat. Lussebullar är ju något av ett måste såhär i juletid – och med detta recept gör du garanterat succé.
Riktigt smör är ett måste, om du inte vill undvika det p.g.a. allergi eller veganism. Smöret ska inte heller vara smält. Om man smälter smöret går det åt mer mjöl och då blir bullarna torrare. Vi använder också vetemjöl special i allt vetebröd. Det kräver mer knådning, men ger ett luftigare och spänstigare resultat. För ytterligare smak blandar vi ut vår saffran i en skvätt mörk rom, cognac eller bourbon går också bra. Sandra är russinskeptiker, så vårt recept har inga russin, men det går naturligtvis bra att lägga till.
Portioner 40 st

Ingredienser

  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 msk mörk rom, cognac el. bourbon
  • 150 g smör
  • 1 kg vetemjöl (ca 16 dl)
  • 5 dl standardmjölk
  • 50 g jäst för söta degar (1 pkt)
  • 250 g kvarg/kesella
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt

till pensling:

  • 1 st ägg

Instruktioner

  1. Lägg 1 g saffran (2 pkt) i en liten skål och häll över 1 msk mörk rom, cognac eller bourbon. Skär också 150g smör i kuber och ställ på ett fat i köket. Låt båda två stå framme en bra stund, minst 30 minuter.

  2. Mät upp 1 kg vetemjöl (ca 16 dl, gärna vetemjöl special) och värm under tiden 5 dl standardmjölk fingervarm (37 grader). 

  3. Smula ned ett paket jäst för söta degar (50 g) i en stor bunke, rör ut med lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken samt alkoholen med saffran.

  4. Blanda ner 250g kvarg/kesella, det mjuka smöret, 2 dl socker och 1 tsk salt i degvätskan. Så här långt kommer både kesellan och smöret flyta runt i klumpar - det gör inget, du kommer knåda ut dem sedan.

  5. Rör sedan ner det mesta av mjölet (spara en dl och tillsätt vid behov). Knåda väl, ca 10-15 minuter för vanligt vetemjöl och minst 20 minuter för vetemjöl special. Givetvis kan man använda maskin istället, det går snabbare och blir mindre svettigt, men små lätta vetedegar föredrar jag att knåda för hand. Då känner man också bättre hur mycket mjöl som behövs. Ta inte mer mjöl än du behöver, det gör bullarna torra. Det är ingen fara om degen är lite kladdig i början, i takt med att glutenet utvecklas blir degen mer elastisk och lättarbetad.

  6. Låt degen jäsa ordentligt, minst en timme eller gärna en och en halv, under en ren handduk i ett någorlunda varmt rum utan öppna fönster. Här har vi helst ganska kallt inomhus, så det är badrummet som agerar jäsrum (golvvärme är bra på så många olika sätt!).

  7. Sätt ugnen på 225 grader.

  8. Baka ut bullarna. Jag delar degen i 40 bitar och rullar tunna längder, ca 30 cm långa, som jag viker på mitten och snurrar ihop, så kallade ”lindebarn”, men man kan givetvis göra katter, kusar, bockar eller vad man vill. Sätt eventuellt i lite russin (eller låt bli, det gör jag). Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 30 min under duk. 

  9. Pensla med ägg uppvispat med lite vatten. Baka i mitten av ugnen, ca 8 minuter (beroende på form) tills de fått fin färg. 

Lussebullarnas beståndsdelar.

Om du är sugen på något annat på samma tema har vår bloggkollega/konkurrent/lillasyster/svägerska Jennifer Sandström ett recept på saffranskaka i långpanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg