fbpx

Godaste pannbiffen med svampsås

Pannbiff. Det blir väl inte mycket mer klassisk, svensk husmanskost än så. Svampsåsen är det perfekta tillbehöret. Champinjonerna bidrar med en mjuk, rund och umamirik smak som passar perfekt till de vanliga tillbehören, typ potatis och gelé som här på bilden.

Gröna bönor (haricots verts) är kanske ett något mindre typiskt tillbehör till pannbiff, men passar perfekt. De bidrar med lite grönska och fräschör till en ganska så kött-tung rätt. Se till att forma biffarna tunt enligt instruktionen här, så undviker du att de blir alldeles för kompakta när de drar ihop sig i stekpannan.

Ingredienser

Pannbiff

  • ½ dl ströbröd
  • ½ dl mjölk
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • ordentligt med svartpeppar

Svampsås

  • 250 g champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • lite svartpeppar

Instruktioner

Pannbiff

  1. Blanda ½ dl ströbröd med 1 dl mjölk och låt svälla 5-10 minuter. 

  2. Blanda 500 gram nötfärs, gärna grovmalen högrevsfärs, med ströbrödsblandningen, ett ägg, en riven (eller finhackad) gul lök, 1 tsk salt och några ordentliga drag med svartpepparkvarnen. Enklast är att använda händerna. 

  3. Forma biffar (ganska tunna, de drar ihop sig) och stek i stekpanna. 

Svampsås

  1. Rensa, skiva och stek champinjoner (ca 250 g) i lite smör på medelvärme tills svampen blir mjuk och släpper vätska.

  2. Pudra över 1 msk vetemjöl och rör tills mjölet sugit åt sig vätskan från svampen. 

  3. Häll över 1 dl mjölk och värm under omrörning tills såsen tjocknar.

  4. Tillsätt 2,5 dl vispgrädde, 1 msk kalvfond, 1 tsk kinesisk soya och lite malen svartpeppar. Om du vill kan du smaksätta lite extra med en tsk sherry eller svarvinbärsgélé. Låt koka upp och koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt, kanske lite mer peppar och gärna en droppe vinäger eller två.

Pannbiff. Bokstavligt talat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *