fbpx

Grön ärtsoppa – enkel Crème Ninon

En riktig Crème Ninon görs på gröna ärtor och champagne och serveras i små, små skålar som förrätt på fina middagar. Vi har inga kristallkronor hemma, så här får ärtorna nöja sig med en skvätt torrt vitt vin och en topping med mynta och citron. Ärtor är söta och gröna i smaken och gifter sig väl med något syrligt och lite skarpt som bryter av smaken. Ärtor och mynta är en klassisk smakkombination. 
En annan klassiker att toppa med är annars wasabi- eller pepparrotscrème - också vansinnigt gott! Här växer myntan fortfarande glatt på de inglasade balkongen (en vecka före julafton!) så därför fick det bli det. Årets sista chilifrukter fick också vara med. 
Portioner 2 port

Ingredienser

  • 1 msk mynta
  • 1 st grön chili (liten)
  • ½ st citron (skal och lite saft)
  • ett par skedar turkisk yoghurt el. crème fraiche
  • lite salt
  • 1 st gul lök (liten)
  • 4 dl vatten
  • 1 st buljongtärning (kyckling el. grönsak)
  • 5 dl gröna ärtor (ca 300g)
  • 1 dl grädde
  • 2-3 msk vitt vin

Instruktioner

  1. Finhacka några kvistar färsk mynta (eller köp färdighackad fryst) och en liten grön chili och riv skalet från ½ citron fint. Blanda med ett par skedar turkisk yoghurt eller crème fraiche och smaka av med salt och några droppar citronsaft. 

  2. Skala och finhacka en liten gul lök och stek i lite smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt 4 dl vatten och en buljongtärning (grönsaksbuljong eller kycklingbuljong) samt 5 dl gröna ärtor (ca 300 gram) från frysen. Låt koka upp och koka i en minut eller två. 

  3. Mixa soppan slät, tillsätt 1 dl grädde och 2-3 msk torrt vitt vin (eller bara några droppar citron eller vinäger), koka upp och smaka av med salt och lite vitpeppar. Servera med toppingen och kanske ett gott bröd. Hos oss blev det nybakta rågkakor till. 

Ingredienser för en enkel Crème Ninon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *