Grön ärtsoppa – enkel Crème Ninon
Ingredienser
- 1 msk mynta
- 1 st grön chili (liten)
- ½ st citron (skal och lite saft)
- ett par skedar turkisk yoghurt el. crème fraiche
- lite salt
- 1 st gul lök (liten)
- 4 dl vatten
- 1 st buljongtärning (kyckling el. grönsak)
- 5 dl gröna ärtor (ca 300g)
- 1 dl grädde
- 2-3 msk vitt vin
Instruktioner
-
Finhacka några kvistar färsk mynta (eller köp färdighackad fryst) och en liten grön chili och riv skalet från ½ citron fint. Blanda med ett par skedar turkisk yoghurt eller crème fraiche och smaka av med salt och några droppar citronsaft.
-
Skala och finhacka en liten gul lök och stek i lite smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt 4 dl vatten och en buljongtärning (grönsaksbuljong eller kycklingbuljong) samt 5 dl gröna ärtor (ca 300 gram) från frysen. Låt koka upp och koka i en minut eller två.
-
Mixa soppan slät, tillsätt 1 dl grädde och 2-3 msk torrt vitt vin (eller bara några droppar citron eller vinäger), koka upp och smaka av med salt och lite vitpeppar. Servera med toppingen och kanske ett gott bröd. Hos oss blev det nybakta rågkakor till.
Ingredienser för en enkel Crème Ninon.