fbpx

Grundrecept på vetedeg – till kanelbullar, kardemummasnurror och annat

Detta är ett klassiskt recept på vetedeg. Det som gör störst skillnad för slutresultatet är dels att låta bli att smälta smöret och inte ha i för mycket mjöl, dels att knåda degen ordentligt så att den bli seg och elastisk. Givetvis kan man använda en hushållsassistent, men den här lätta lilla degen går också alldeles utmärkt att göra för hand. Titta gärna på våra recept på kardemummabullar och birkabullar för inspiration.
Det här receptet fungerar utmräkt till allt slags vetebröd utöver de två exemplen ovan, typ kanelbullar, släta bullar, semlor, fyllda bullar, snäckor, knutar, gifflar, längder, kransar eller butterkaka. Du får en väldigt saftig, alldeles lagom seg deg, perfekt för alla dessa bakverk.

Ingredienser

 • 150 g smör
 • 5 dl standardmjölk
 • 1 pkt jäst (50 g, gärna för söta degar)
 • 1 dl socker
 • lite salt (ca ½ tsk)
 • 12-13 dl vetemjöl
 • 2-3 tsk stött kardemumma (valfritt)

Instruktioner

 1. Skär 150 gram smör i kuber och ställ åt sidan ett bra tag tills det blivit helt mjukt. Du kan givetvis värma några sekunder i micron om det blir tight om tid. Smält inte smöret, då går det åt mer mjöl och bullarna blir torrare.

 2. Värm 5 dl standardmjölk fingervarm.

 3. Smula sönder ett paket jäst (50 g), gärna för söta degar, i en degbunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, 1 dl socker, lite salt (ca 1/2 tsk), det mjuka smöret samt en liter vetemjöl. Om du vill kan du även tillsätta 2-3 tsk stött kardemumma.

 4. Rör om med en slev tills smöret har gått in och smeten blivit relativt slät. Tillsätt då ytterligare 2-3 dl mjöl i omgångar tills degen går ihop tillräckligt för att ta upp på bakbord. Knåda rejält, särskilt om du använder vetemjöl special (i så fall minst en kvart!), och tillsätt lite mer mjöl om så behövs – men inte mer än vad som verkligen behövs. (Deg är alltid lite kladdig i början, men blir mer elastisk och går ihop i takt med att glutentrådarna utvecklas.)

 5. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Sätt under tiden på ugnen så att den hinner bli varm (200 grader för stora bullar, 225 för små). 

 6. Baka ut bullarna, låt dem jäsa ytterligare 30-60 minuter, och grädda. Tiden beror givetvis på typ och storlek. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg