fbpx

Indisk currybas

Vi lagar mycket indisk mat här hemma, det är ett favoritkök för oss båda och det finns alltid nya varianter att testa. Att få till ordentligt med smak i en currysås tar dock lite tid. En god currybas kan man därför göra i stor sats och sedan frysa in i påsar. 
Receptet nedan är en variant av min ”vardagscurry” – jag brukar givetvis höfta det mesta men idag tänkte jag vara duktig och skriva ner vad jag slänger i. Receptet ger ungefär en liter, så gör gärna två eller tre satser på en gång. Basen är god till det mesta – kikärtor, gröna linser, blomkål och ärtor eller kyckling. Servera med basmatiris och kanske en god chutney. 

Ingredienser

  • 2 st gula lökar (stora)
  • 2 st röda paprikor
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 3 msk ingefära (färsk)
  • 1,5 msk spiskummin
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk koriander (mald)
  • 1 tsk chiliflakes
  • en hel del svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 3 st lagerblad
  • 2 pkt krossade el. passerade tomater
  • några dl vatten
  • 2 dl grädde

vid behov:

  • citron/vinäger/socker
  • mer salt

Instruktioner

  1.  Fräs 2 stora grovhackade gula lökar (det gör inget om den får lite färg) och 2 grovhackade röda paprikor i lite matfett i en stekgryta i några minuter. 

  2. Tillsätt 5 vitlöksklyftor (slarvigt skivade duger), 3 msk hackad färsk ingefära, 1,5 msk mald spiskummin, 2 tsk garam masala, 1 tsk mald koriander, 1 tsk chiliflakes och några rejäla drag med pepparkvarnen. (Jag hade i en tsk av min egen panch phoron också, men det är inte alls nödvändigt.)

  3. Häll över två tetrapack hackade eller passerade tomater och skölj ur paketen med någon deciliter vatten och häll ner även detta i grytan. Jag hade 4-5 övermogna tomater som jag behövde bli av med, så här blev det bara en tetra. 

  4. Tillsätt 2 tsk salt och tre lagerblad och låt koka i en halvtimme min tills paprikan och löken är helt mjuk och smakerna hinner utvecklas. 

  5. Ta ur lagerbladen och mixa såsen slät. Om den blivit lite tjock kan du ha i en skvätt vatten. 

  6. Tillsätt 2 dl grädde. Smaka av med mer salt om det behövs, och kanske några droppar citron/vinäger eller en tesked socker – det beror lite på grönsakerna. Min behövde absolut ingenting. 

Man kan använda currybasen i en mängd olika rätter. Här syns den med kyckling, ris, gröna bönor, mango chutney och sallad.

Den fungerar också fint med blomkål och morötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg