Indisk currybas
Ingredienser
- 2 st gula lökar (stora)
- 2 st röda paprikor
- 5 st vitlöksklyftor
- 3 msk ingefära (färsk)
- 1,5 msk spiskummin
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk koriander (mald)
- 1 tsk chiliflakes
- en hel del svartpeppar
- 2 tsk salt
- 3 st lagerblad
- 2 pkt krossade el. passerade tomater
- några dl vatten
- 2 dl grädde
vid behov:
- citron/vinäger/socker
- mer salt
Instruktioner
-
Fräs 2 stora grovhackade gula lökar (det gör inget om den får lite färg) och 2 grovhackade röda paprikor i lite matfett i en stekgryta i några minuter.
-
Tillsätt 5 vitlöksklyftor (slarvigt skivade duger), 3 msk hackad färsk ingefära, 1,5 msk mald spiskummin, 2 tsk garam masala, 1 tsk mald koriander, 1 tsk chiliflakes och några rejäla drag med pepparkvarnen. (Jag hade i en tsk av min egen panch phoron också, men det är inte alls nödvändigt.)
-
Häll över två tetrapack hackade eller passerade tomater och skölj ur paketen med någon deciliter vatten och häll ner även detta i grytan. Jag hade 4-5 övermogna tomater som jag behövde bli av med, så här blev det bara en tetra.
-
Tillsätt 2 tsk salt och tre lagerblad och låt koka i en halvtimme min tills paprikan och löken är helt mjuk och smakerna hinner utvecklas.
-
Ta ur lagerbladen och mixa såsen slät. Om den blivit lite tjock kan du ha i en skvätt vatten.
-
Tillsätt 2 dl grädde. Smaka av med mer salt om det behövs, och kanske några droppar citron/vinäger eller en tesked socker – det beror lite på grönsakerna. Min behövde absolut ingenting.
Man kan använda currybasen i en mängd olika rätter. Här syns den med kyckling, ris, gröna bönor, mango chutney och sallad.
Den fungerar också fint med blomkål och morötter.