Julköttbullar
Till jul vill jag (Sandra) ha små fina köttbullar, och jag smaksätter mina med lite senap och kryddpeppar. Många recept föreslår att man gör köttbullarna på blandfärs, det blir dessutom saftigare – men jag tycker helt enkelt att nötfärs är godare så jag brukar ta 500 g fläskfärs och 1,5 kg nötfärs. Ströbröd och grädde gör att köttbullarna blir mindre kompakta. Receptet ger ca 2,5 kg köttbullar.
Ingredienser
- 500 g fläskfärs
- 1,5 kg nötfärs
- 2 st gula lökar (stora, el. 3st mindre)
- 3 dl grädde
- 2 dl ströbröd
- 4 msk grovkornig senap
- 1,5 msk salt
- 1 tsk kryddpeppar
- 2 tsk svartpeppar
- 1 tsk socker
- 4 st ägg
Instruktioner
-
Finhacka 2 stora gula lökar (eller tre mindre) och stek mjuk i lite smör - för min del får den gärna ta lite färg. I vanliga fall brukar jag bara riva ner löken rå i köttfärsen, det går också bra (om man inte tänker låta smeten stå någon längre stund), men i julköttbullar föredrar jag den lite söta smaken av stekt lök. Ställ löken åt sidan och låt den kallna.
-
Blanda 3 dl grädde med 2 dl ströbröd och 4 msk grovkornig senap (t.ex. skånsk) i en stor skål. Tillsätt också 1,5 msk salt och 1 tsk kryddpeppar och 2 tsk svartpeppar, helst lite grovmalda (mortel eller pepparkvarn funkar bra). Till min farmors ära har jag även i en tsk socker - det hade alltid hon. Låt svälla i ca 10 min.
-
Blanda ströbrödsblandningen med löken samt 4 ägg och blanda slutligen ner köttfärsen (ca 2 kg). Arbeta inte färsen för länge, den blir trådig och seg - jag använder händerna, det tycker jag är enklast
-
Rulla sedan små bollar (blöt händerna så kletar det inte) och stek i stekpanna, inte för många åt gången. Jag använder två stekpannor samtidigt istället. Tricket är att låta dem steka en stund innan man rör dem och att inte ha för hög värme, då hinner de stelna lite innan de måste vändas. Ska du frysa dem behöver de faktiskt inte bli helt genomstekta, du kan steka klart dem när de ska värmas (så behåller de mer saftighet).
Dessa ingredienser behövs för världens godaste julköttbullar.