Kadai Paneer - Indisk ost med tomat och paprika
Paneer är en ost som inte smakar så mycket men som är relativt vanlig som protein i det indiska köket. Både smak och konsistens påminner om fast tofu, men nuförtiden är nog paneer i alla fall nästan lika lätt att hitta i butiker som tofu.Rikligt med chili, vitlök och ingefära ger detta recept en fräsch smak och bryter av den milda osten på ett bra sätt. Kadai paneer påminner mycket om den något sötare shahi paneer. Shahi betyder kunglig och syftar på de moguler som styrde Indien i drygt 300 år innan landet koloniserades av Storbritannien. Liknande rätter åts ofta inom hovet.För en helt vegansk rätt kan man ändå byta ut osten mot tofu och använda en vegansk grädde som tål att kokas.
Ingredienser
- 4-5 st gröna chili
- ca 8 klyftor vitlök
- 1 bit ingefära
- 3 st gula lökar
- 1 pkt passerade tomater
- 3 st tomater
- 1 msk koriander
- ½-1 tsk chili
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk socker
- några droppar vinäger
- 1 tsk salt
- 2 st gröna paprikor
- 2 dl grädde
- 2 pkt paneer
Instruktioner
-
Finhacka 4-5 gröna chili (urkärnade för en mildare curry) och finriv ca 8 klyftor vitlök och motsvarande mängd ingefära. Riv eller finhacka 3 gula lökar. Stek allt i lite matfett i ett par minuter.
-
Tillsätt 1 burk/tetra passerade tomater och 3 hackade färska tomater, 1 msk koriander, 1/2-1 tsk chili (eller mer om du vill), 1 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk socker, några droppar vinäger och 1 tsk salt. Låt koka ca 20 minuter.
-
Skär 2 gröna paprikor i lagom bitar och tillsätt tillsammans med 2 dl grädde. Låt koka några minuter.
-
Tillsätt 2 paket paneer (eller fast tofu) och låt den bli varm i såsen. Strö gärna över lite hackad koriander. Servera gärna med ett gott bröd och lite fluffigt ris.
Ingredienser till kadai paneer.