fbpx

Kardemummabullar

Kanelbullar är givetvis en svensk klassiker och ingen kan väl motstå doften av nybakta kanelbullar – men vår favorit är ändå kardemummabullar! Vi tycker absolut att de borde få en egen "kardemummabullens dag", precis som sina kanelkusiner. Bullrna bakas vanligen ihop till ”knutar” och kallas ofta kardemummasnurror eller kardemummanystan.

Med vårt recept på vetedeg får ni perfekta, saftiga kardemummabullar som lär ta slut i vilket sammanhang ni än serverar dem. Smaklig fika!
Portioner 30 st

Ingredienser

  • 1 sats vetedeg (länk till recept nedan)
  • 175 g smör
  • 2 msk stött kardemumma

till pensling:

  • ägg
  • strösocker

Instruktioner

  1. Gör en sats vetedeg med en matsked stött kardemumma i

  2. Medan degen jäser, låt 175 g tärnat smör bli rumsvarmt och blanda sedan med 2 msk stött kardemumma, gärna grovstött i mortel.

  3. När degen jäst klart, dela den i två delar och kavla ut på mjölat bakbord till en avlång platta med så raka kanter som du lyckas åstadkomma. Bred ut hälften av fyllningen på den första rektangeln. 

  4. Gör ett treslag (vik ena långsidan mot mitten så att den täcker hälften av återstående deg och vik sedan över den andra kanten så att du får tre lager deg ovanpå varandra). Skär sedan remsor av degen (ca 2 cm) vilka du därefter delar på mitten nästan hela vägen upp (som långa ”byxben”). Tvinna sedan remsorna, dra ut dem litegrann, snurra dem ett par varv kring fingrarna och peta in änden på undersidan.

  5. När alla bullar är klara, låt dem jäsa, gärna uppemot en timme, och värm under tiden ugnen till 225 grader. 

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över lite strösocker. Grädda i mitten av ugnen, 8-10 minuter, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler. 

Ingredienser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg