fbpx

Khobz (marockanskt matbröd)

Khobz är ett vitt bröd som äts till flertalet måltider i Marocko och används för att plocka upp maten och stoppa i munnen.  Det är ett bröd med alldeles lagom tuggmotstånd som är perfekt att ha till mat och utöver de rätter vi använder det till i bloggen kan det ätas med en rad olika arabiska och nordafrikanska rätter, typ falafel, meze, kebab, shawarma och hummus.
Khobz äts i olika varianter i Marocko och länderna i närheten. Brödet uppstod förmodligen så långt tillbaka som 2500 år f.Kr. i Mesopotamien och har dessutom stora likheter med det äldsta bröd arkeologer någonsin hittat spår av, 14 000 år gammalt bröd från norra Jordanien. Du kommer märka att det finns en anledning att människor ätit detta bröd i tusentals år!
Portioner 16 små brödkakor

Ingredienser

 • 12 dl vetemjöl
 • 5 dl vatten
 • 1 pkt jäst (50 g)
 • 1 msk flytande honung
 • 2 tsk salt
 • 0,5 dl olivolja

Instruktioner

 1. Mät upp 5 dl fingervarmt vatten. Lös upp ett paket jäst (50g) i lite av vattnet och tillsätt sedan resten. 

 2. Tillsätt 1 msk flytande honung, 2 tsk salt och 0,5 dl olivolja. 

 3. Tillsätt ca 12 dl vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig. Låt jäsa i en halvtimme. 

 4. Värm ugnen till 200 grader.

 5. Baka ut degen, antingen till 16 platta kakor eller till två större runda kakor, ca 1 cm tjocka. Jag har bakat ut mina med lite mannagryn strött över köksbänken. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

 6. Nagga mindre kakor med en gaffel och skåra större kakor på ytan med en kniv (som pajbitar). Grädda små kakor i ca 12 minuter, större i ca 20 minuter. 

Innan utbakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg