fbpx

Knäck med ljus eller mörk sirap

När julen börjar närma sig och du känner för att få kletig kolasmet över precis hela köket kan det vara läge att koka knäck. Det klassiska receptet innehåller lika delar ljus sirap, socker och grädde men det går också alldeles utmärkt att använda mörk sirap för lite kraftigare knäck. Med mörk sirap blir den lite mindre påtagligt söt och får en tydligare nötig smak. Personligen tycker jag också att det ska vara mandel i knäcken, men det kan man givetvis hoppa över. 
Om det finns ett enkelt sätt att få ner smeten i formarna så är det i alla fall en hemlighet för mig. Jag använder en liten kanna att hälla ur och en sked för att till en början hejda smeten från att rinna för fort, därefter för att putta ner den - allt i takt med att den ofrånkomligt stelnar medan du jobbar. Den går att värma på lite, antingen i micron eller i grytan, men enklast är kanske att bara lägga på ett kol och bli klar så snabbt som möjligt. Att några formar välter går knappast att undvika - strunta i dem och kör vidare. 
Att smält socker är jättevarmt och gör ont att få på händerna vet du säkert, men tänk också på att socker dessutom är skadligt för din glas-/keramikhäll. Spiller du smet på spisen, se till att torka rent innan det hinner bränna fast.
Portioner 75 st

Ingredienser

  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus eller mörk sirap
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 klick smör

Instruktioner

  1. Blanda 2 dl vardera av grädde, socker och sirap i en kastrull, välj den med tjockast botten så blir värmen jämnare. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme utan lock i 15-20 minuter. Var inte där och pilla för ofta, men rör om försiktigt några gånger utan att “vispa” (du vill inte ha sockerknastrig knäck). 

  2. Dags för kulprovet! Hur gör man ett kulprov då? Droppa ner lite av smeten i ett glas kallt vatten. Ta upp klumpen och försök rulla den till en boll. Antagligen är den fortfarande lite för mjuk för att hålla ihop även när den svalnat? Koka då en stund till och testa igen. När ett kulprov har den konsistens du vill ha på den färdiga knäcken är smeten klar. Det brukar ta ca 25-35 minuter (eller kolla med termometer, ca 125 grader eller strax däröver är lagom). Det går ganska snabbt mot slutet, så håll koll!

  3. Blanda ner 1 dl hackad mandel och en klick smör och häll upp i små formar. Låt stelna i rumstemperatur innan du lägger dem i burkar. Lägg smörpapper emellan så sätter de inte ihop sig. Stoppa den inte i frysen, det gör den blöt och oljig, den klarar sig i rumstemperatur tills långt efter jul.  

Knäck ingredienser

Hur gör man knäck? Man blandar ovanstående i en gryta, typ.

Ljus sirap, mörk sirap. Som dag och natt (nja, inte riktigt).

Gråt inte över spilld knäck.

1 kommentar till Knäck med ljus eller mörk sirap

  1. Ska testa med kanna, står varje gång med två teskedar och försöker lägga på ett kol, blir rätt segt mot slutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg