Knäck med ljus eller mörk sirap
Ingredienser
- 2 dl grädde
- 2 dl socker
- 2 dl ljus eller mörk sirap
- 1 dl hackad mandel
- 1 klick smör
Instruktioner
-
Blanda 2 dl vardera av grädde, socker och sirap i en kastrull, välj den med tjockast botten så blir värmen jämnare. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme utan lock i 15-20 minuter. Var inte där och pilla för ofta, men rör om försiktigt några gånger utan att “vispa” (du vill inte ha sockerknastrig knäck).
-
Dags för kulprovet! Hur gör man ett kulprov då? Droppa ner lite av smeten i ett glas kallt vatten. Ta upp klumpen och försök rulla den till en boll. Antagligen är den fortfarande lite för mjuk för att hålla ihop även när den svalnat? Koka då en stund till och testa igen. När ett kulprov har den konsistens du vill ha på den färdiga knäcken är smeten klar. Det brukar ta ca 25-35 minuter (eller kolla med termometer, ca 125 grader eller strax däröver är lagom). Det går ganska snabbt mot slutet, så håll koll!
-
Blanda ner 1 dl hackad mandel och en klick smör och häll upp i små formar. Låt stelna i rumstemperatur innan du lägger dem i burkar. Lägg smörpapper emellan så sätter de inte ihop sig. Stoppa den inte i frysen, det gör den blöt och oljig, den klarar sig i rumstemperatur tills långt efter jul.
Hur gör man knäck? Man blandar ovanstående i en gryta, typ.
Ljus sirap, mörk sirap. Som dag och natt (nja, inte riktigt).
Gråt inte över spilld knäck.
Ska testa med kanna, står varje gång med två teskedar och försöker lägga på ett kol, blir rätt segt mot slutet.