fbpx

Koreansk wokad biff med gochujang och morotssallad

Två vanliga smakprofiler i koreansk matlagning är fermenterad chilipasta, den vanligaste heter gochujang, och sesamolja. Sesamolja används alltså inte främst som matfett utan som smaksättare – den har en kraftig och nötig smak som lätt kan ta överhanden om man använder för mycket. 
Sesamolja finns numera i ”asien-hyllan” i de flesta mataffärer. Gochujang är svårare att hitta, antagligen behöver du besöka en specialbutik för att få tag i den. Det går annars att använda en blandning av lika delar misopasta, chilipasta (t.ex. sambal) och lite socker om du inte lyckas – men givetvis smakar det inte riktigt likadant. 
Det här är ett snabbt recept. Tricket är att förbereda allt i förväg så att du sedan kan slänga ner färdighackade ingredienser i woken när du behöver dem. Detta recept ger en fräsch, lagom stark rätt med härligt tuggmotstånd.
Portioner 2 port

Ingredienser

  • en näve sesamfrön
  • ett par skivor lövbiff
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk vitlök
  • ½ stånd broccoli
  • 1 röd paprika
  • en rejäl näve böngroddar
  • 2 msk gochujang
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 msk japansk soya
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 ägg

Till garnering

  • lite vårlök
  • lite sesamfrön
  • lite färsk koriander

Koreansk morotssallad

  • 1 msk sesamfrön
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk risvinäger
  • några droppar sesamolja
  • 2-3 morötter
  • 1 grön chili
  • lite salt

Instruktioner

  1. Rosta en näve sesamfrön i en torr panna. 

  2. Strimla ett par skivor lövbiff i tunna strimlor

  3. Hacka ca 1 msk ingefära och 1 msk vitlök fint och ställ åt sidan.

  4. Dela ett halvt broccolistånd i buketter och skär sedan buketterna på längden.

  5. Kärna ur en röd paprika och strimla på längden.

  6. Skölj en rejäl näve böngroddar och ställ även dessa åt sidan. 

  7. Blanda 2 msk gochujang (eller mindre om du vill, men den är inte jättestark) med 2 tsk socker, 2 tsk risvinäger, 1 msk japansk soya och 1 tsk sesamolja. 

  8. I en liten stekpanna, sätt två ägg på stekning på medelvärme. Salta lätt. De ska inte vändstekas, men vitan ska stelna helt. 

  9. Stek nötköttet hastigt i lite het olja i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt vitlök, ingefära och broccoli och stek ännu en stund. Tillsätt därefter även paprikan och det mesta av sesamfröna. 

  10. Efter några sekunder, häll över såsen och fräs en stund under omrörning. Tillsätt därefter böngroddarna och rör om. Nu kan du stänga av plattan, böngroddarna blir klara ändå. Servera med kokt ris och varsitt stekt ägg och strö gärna över lite finstrimlad vårlök, färsk koriander och lite extra sesamfrön. 

Koreansk morotssallad

  1. Rosta en matsked sesamfrön i en torr panna. 

  2. Rör ut 1 tsk socker med 2 tsk risvinäger och några droppar sesamolja. 

  3. Skala och strimla (eller riv) 2-3 morötter och blanda med dressingen. 

  4. Finhacka en grön chili och blanda ner i morötterna tillsammans med sesamfröna. Smaka av med lite salt. 

Wok i pannan.

Ingredienserna i detta recept.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *