fbpx

Kryddig indisk pumpa

En krytddig indisk pumparätt, som funkar bra med såväl muscat som butternut squash. 50% av godastmat.se-teamet (Jesper) är lite skeptiskt inställd till pumpa, men tillredd såhär blir den helt perfekt. Curryblad (eller lagerblad om du väljer det istället) och de övriga kryddorna bryter av pumpans sötma och ger en alldeles lagom söt, kryddstark indisk rätt som går utmärkt att äta som den är, eller i en thali ihop med andra indiska smårätter.

Ingredienser

  • 1 liten pumpa (ca 1kg)
  • 1 msk svart senapsfrö
  • 3 gula lökar
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk riven vitlök
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 2-3 tsk chili
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk torkade curryblad (eller lagerblad)
  • 3 tomater
  • 1 tsk amchoor
  • 1 msk flytande tamarind (eller citron)
  • salt
  • citron
  • hackad koriander

Instruktioner

  1. Skala, gröp ur och hacka en liten pumpa, ca 1 kg, i ganska små bitar. Jag hittade en liten muscatpumpa, men en butternut squash duger gott. 

  2. Stek 1 msk svart senapsfrö i lite fett till de börjar ”poppa” och tillsätt tre finhackade gula lökar. Stek löken gyllenbrun. 

  3. Tillsätt 1 tsk riven ingefära, 1 tsk riven vitlök, 1 msk spiskummin, 1 msk koriander, 2-3 tsk chili, 1 tsk gurkmeja och 1 tsk garam masala. Stek i några sekunder. 

  4. Tillsätt pumpan tillsammans med 3-4 dl vatten och lite salt. Jag har också i 1 tsk torkade curryblad som jag malt till ett fint pulver – det kan du givetvis hoppa över. Du kan ha i ett par hela lagerblad stället om du vill, det smakar inte samma men ger lite av samma bitterhet. 

  5. Koka under lock tills pumpan är mjuk, ca. 20-30 minuter beroende på hur stora bitar du har skurit. Den ska brytas sönder när du rör med en slev. 

  6. Tillsätt därefter tre ganska finhackade tomater samt 1 tsk amchoor och 1 msk flytande tamarind (om du har, annars kan du ersätta dem med citron). Låt koka utan lock några minuter till. Smaka av med salt och citron och strö gärna över rejält med hackad koriander. 

Ingredienser i detta recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg