Kryddig indisk pumpa
Ingredienser
- 1 liten pumpa (ca 1kg)
- 1 msk svart senapsfrö
- 3 gula lökar
- 1 tsk riven ingefära
- 1 tsk riven vitlök
- 1 msk spiskummin
- 1 msk koriander
- 2-3 tsk chili
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk torkade curryblad (eller lagerblad)
- 3 tomater
- 1 tsk amchoor
- 1 msk flytande tamarind (eller citron)
- salt
- citron
- hackad koriander
Instruktioner
-
Skala, gröp ur och hacka en liten pumpa, ca 1 kg, i ganska små bitar. Jag hittade en liten muscatpumpa, men en butternut squash duger gott.
-
Stek 1 msk svart senapsfrö i lite fett till de börjar ”poppa” och tillsätt tre finhackade gula lökar. Stek löken gyllenbrun.
-
Tillsätt 1 tsk riven ingefära, 1 tsk riven vitlök, 1 msk spiskummin, 1 msk koriander, 2-3 tsk chili, 1 tsk gurkmeja och 1 tsk garam masala. Stek i några sekunder.
-
Tillsätt pumpan tillsammans med 3-4 dl vatten och lite salt. Jag har också i 1 tsk torkade curryblad som jag malt till ett fint pulver – det kan du givetvis hoppa över. Du kan ha i ett par hela lagerblad stället om du vill, det smakar inte samma men ger lite av samma bitterhet.
-
Koka under lock tills pumpan är mjuk, ca. 20-30 minuter beroende på hur stora bitar du har skurit. Den ska brytas sönder när du rör med en slev.
-
Tillsätt därefter tre ganska finhackade tomater samt 1 tsk amchoor och 1 msk flytande tamarind (om du har, annars kan du ersätta dem med citron). Låt koka utan lock några minuter till. Smaka av med salt och citron och strö gärna över rejält med hackad koriander.
Ingredienser i detta recept.