Kryddiga morotsmuffins med valnötter
Morotskaka är mångas favorit, och den funkar också väldigt bra som muffins. Smeten blir ganska tjock, men det är som det ska vara – morötterna släpper en del vätska i ugnen. Vill man kan man givetvis toppa dessa muffins på klassiskt vis: färskost med florsocker och citron. Vårt recept innehåller dock ingen topping, då vi tycker att dessa är alldeles goda nog även utan extra tillbehör
Ingredienser
- 1½ dl socker
- 3 ägg
- 100 g smält smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk ingefära
- ca 200 g rivna morötter (2-3 st)
- 1-2 dl valnötter
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 1-2 dl valnötskärnor. Skala och riv ca 200g morötter fint.
-
Smält 100 gram smör till hälften i en liten kastrull, ställ den sedan åt sidan och låt resten av smöret smälta ner.
-
Vispa under tiden 1 ½ dl socker och 3 ägg rejält luftigt med en elvisp.
-
Sikta ned 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, ½ tsk salt, 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma och 1 tsk ingefära i en separat bunke och blanda väl.
-
Blanda hastigt ihop äggsmeten, de torra ingredienserna, smöret, morötterna och valnötterna till en smet, fyll muffinsformar och grädda i ca 15 minuter tills de är färdiga och fått fin färg.