fbpx

Långkål – gräddig grönkål

Grönkål går att köpa i frysdisken. Färdigsköljd, rensad och hackad - tyvärr alldeles för finhackad för vår smak.  På jul måste grönskålen vara grovhackad, så det blir till att försöka hitta färsk. Och du får försöka hitta en hel del. För en gryta krävs nästan en hel plastkasse grönkål.
Det kan verka mycket, men grönkål har en närmast magisk förmåga att krympa vid tillagning. Försök hitta någon som säljer stora förpackningar. Om du ger dig på de här tvåhundragramsförpackningarna som Södermalmshipsters använder för att göra smoothies så får du lägga ut onödigt mycket pengar.
Resultatet ser, som alltid med grönkål, väldigt trevligt ut. Vi äter ju med ögonen och på julbordet är grönkålen ett perfekt estetiskt komplement till bland annat rödkål och rödbetssallad.

Ingredienser

  • 800 g grönkål (orepad)
  • 3-5 dl skinkspad el. grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • lite finmalen svartpeppar

och kanske

  • lite salt

Instruktioner

  1. Skölj repa och grovhacka grönkålen. Du behöver ca 5-600 g färdigrepad grönkål för en rejäl gryta långkål, det motsvarar ca 800 gram orepad kål. 

  2. Koka kålen utan lock i 3-5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong utan lock. Lägg i så mycket som får plats till en början, det krymper snabbt så att du får plats med resten. Vi använder 3 dl av gelén som blir kvar i stekpåsen efter att vi haft skinkan i ugnen (låt den först stelna i kylen och ”skala av” fettet som lägger sig längst upp) och 2 dl vatten. Vi använder en vid gjutjärnsgryta som snabbt ångar av, använder du en smalare högre gryta räcker det med lite mindre vätska. 

  3. Koka tills vätskan nästan helt kokat in, det tar kanske 15 minuter, häll därefter över 2 dl vispgrädde och låt koka upp. Smaka av med lite finmalen svartpeppar och kanske lite salt.

Grönkål! Finns det något vackrare? Här är allt du behöver för att koka långkål.

Långkål under tillagning. Kålen krymper ihop bra mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg