Långkål – gräddig grönkål
Ingredienser
- 800 g grönkål (orepad)
- 3-5 dl skinkspad el. grönsaksbuljong
- 2 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- lite finmalen svartpeppar
och kanske
- lite salt
Instruktioner
-
Skölj repa och grovhacka grönkålen. Du behöver ca 5-600 g färdigrepad grönkål för en rejäl gryta långkål, det motsvarar ca 800 gram orepad kål.
-
Koka kålen utan lock i 3-5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong utan lock. Lägg i så mycket som får plats till en början, det krymper snabbt så att du får plats med resten. Vi använder 3 dl av gelén som blir kvar i stekpåsen efter att vi haft skinkan i ugnen (låt den först stelna i kylen och ”skala av” fettet som lägger sig längst upp) och 2 dl vatten. Vi använder en vid gjutjärnsgryta som snabbt ångar av, använder du en smalare högre gryta räcker det med lite mindre vätska.
-
Koka tills vätskan nästan helt kokat in, det tar kanske 15 minuter, häll därefter över 2 dl vispgrädde och låt koka upp. Smaka av med lite finmalen svartpeppar och kanske lite salt.
Grönkål! Finns det något vackrare? Här är allt du behöver för att koka långkål.
Långkål under tillagning. Kålen krymper ihop bra mycket mer.