fbpx

Lite godare korvstroganoff

Man kan väl knappast påstå att falukorv är underskattad mat, men däremot är det nog ofta så att korvstroganoff är en rätt som med fördel kan behandlas med lite mer kärlek än vad som kanske är tradition.

Skräckexemplet från barndomen - korvbitar kokta i minimjölk (minns ni minimjölken?) och ketchup - gör verkligen ingen lycklig. Det här receptet är betydligt godare än så – gott nog att använda som bjudmat när man har middagsgäster, om man skulle vilja. 

Korvstroganoff äts väl oftast med ris, men som synes på bilderna här går den med fördel att variera med pasta, eller för den delen potatismos – och det går utmärkt att toppa med saltgurka om man gillar det.
Portioner 6 port

Ingredienser

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 ring falukorv (ca 800 g)
  • 1 pkt passerade tomater
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1-2 tsk grovmalen, osötad vinägersenap
  • ½ tsk timjan
  • 2 tsk kinesisk soya
  • lite salt
  • lite grovmalen svartpeppar

Instruktioner

  1. Skär 2 gula lökar i halvmånar och stek i lite matfett. De får gärna ta färg. När de är nästan klara, tillsätt två rivna vitlöksklyftor och låt fräsa en stund. Lägg över allt i en gryta. 

  2. Medan löken steker hinner du skära falukorven (en ring, ca 800 gram) i bitar. Jag skär den i skivor och sedan i “stavar”. När löken brynt klart, stek även falukorven så att den får färg, ca hälften åt gången. Lägg i grytan tillsammans med löken. 

  3. Tillsätt en tetra/burk passerade tomater, 2 dl lätt crème fraiche, en skvätt vatten, 1-2 tsk grovmalen osötad vinägersenap, ½ tsk timjan, 2 tsk kinesisk soya samt lite salt och grovmalen peppar. Låt koka i ca 10 minuter och smaka av om det behövs mer salt. Servera med ris, pasta eller potatismos. 

Ingen minimjölk, ingen ketchup. Dessa ingredienser behövs för en lite godare korvstroganoff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg