fbpx

Marockansk kyckling med ljummen linssallad

Marockansk mat är ofta både kryddig och söt – ofta alldeles för söt för vår smak. Den här rätten är inte alls särskilt söt utan mest kryddig, men blandningen av kanel, kardemumma och citronskal gör ändå att den får rätt känsla. 
En fräsch, ljummen linssallad ger bra balans till kycklingen och du får en alldeles lagom lätt men väldigt smakrik måltid. Ett perfekt sätt att laga hel kyckling, lite roligare men ändå inte alltför komplicerat. Vacker mat som passar att bjuda på (vilket vi gjorde, vi hade middagsgäster och därför blev det inte mycket till bilder, men förhoppningsvis framgår det ändå vilken trevlig rätt det här är).
Portioner 4 port

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 50 g smör
  • 1 stor röd lök
  • 2 st morötter
  • 1 st zucchini
  • några klyftor vitlök
  • lite olivolja
  • ras el hanout
  • salt
  • 2 pkt kokta gröna linser eller motsvarande, c:a 400-500g
  • 250 g körsbärstomater

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda 50g rumsvarmt smör med 1 msk ras el hanout (eller blanda bara några av de kryddor som ingår), ett par rivna vitlöksklyftor, lite salt och ett par msk citronsaft. 

  3. Dela en hel kyckling i portionsbitar, lägg i en långpanna med bakplåtspapper i botten och gnid in med kryddsmöret. Sätt in kycklingen i ugnen medan du förbereder grönsakerna.

  4. Skala och klyfta en stor rödlök. Skala 2 morötter och skär i bitar. Dela en zucchini på längden och sedan på längden igen, skär bort kärnhuset och dela i bitar. Lägg grönsakerna i en skål, ringla över lite olivolja och strö över några nypor ras el hanout och salt och kasta runt.

  5. Lägg grönsakerna tillsammans med kycklingen i långpannan och sätt tillbaka i ugnen. Kycklingen behöver ca 30 minuter i ugnen (82 grader inntill benet) och grönsakerna ca 15-20 minuter, så de bör vara färdiga ungefär samtidigt.

  6. Förbered under tiden en chermoula som ska fungera som dressing till salladen.

  7. När grönsakerna är färdiga, blanda dem med kokta gröna linser (2 avrunna tetra eller motsvarande). Skölj ett paket (250g) körsbärstomater, halvera dem och blanda ner i salladen. Häll slutligen över chermoulan. 

  8. Servera förslagsvis med khobz, ett marockanskt bröd.

Ingredienserna innan tillagning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *