Marockansk kyckling med ljummen linssallad
Ingredienser
- 1 hel kyckling
- 50 g smör
- 1 stor röd lök
- 2 st morötter
- 1 st zucchini
- några klyftor vitlök
- lite olivolja
- ras el hanout
- salt
- 2 pkt kokta gröna linser eller motsvarande, c:a 400-500g
- 250 g körsbärstomater
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Blanda 50g rumsvarmt smör med 1 msk ras el hanout (eller blanda bara några av de kryddor som ingår), ett par rivna vitlöksklyftor, lite salt och ett par msk citronsaft.
-
Dela en hel kyckling i portionsbitar, lägg i en långpanna med bakplåtspapper i botten och gnid in med kryddsmöret. Sätt in kycklingen i ugnen medan du förbereder grönsakerna.
-
Skala och klyfta en stor rödlök. Skala 2 morötter och skär i bitar. Dela en zucchini på längden och sedan på längden igen, skär bort kärnhuset och dela i bitar. Lägg grönsakerna i en skål, ringla över lite olivolja och strö över några nypor ras el hanout och salt och kasta runt.
-
Lägg grönsakerna tillsammans med kycklingen i långpannan och sätt tillbaka i ugnen. Kycklingen behöver ca 30 minuter i ugnen (82 grader inntill benet) och grönsakerna ca 15-20 minuter, så de bör vara färdiga ungefär samtidigt.
-
Förbered under tiden en chermoula som ska fungera som dressing till salladen.
-
När grönsakerna är färdiga, blanda dem med kokta gröna linser (2 avrunna tetra eller motsvarande). Skölj ett paket (250g) körsbärstomater, halvera dem och blanda ner i salladen. Häll slutligen över chermoulan.
-
Servera förslagsvis med khobz, ett marockanskt bröd.
