Mörka moccamuffins med valnötter
Choklad får inte vara för söt i vår smak, och den får gärna vara riktigt mörk och kraftig. Dessa muffins blir saftiga och goda tack vare gräddfilen, och nötterna ger lite tuggmotstånd. Väldigt goda! Kaffet är givetvis valfritt, men ger lite extra bitterhet till chokladen. Vill man kan man till exempel smaksätta med lite mörk rom eller bourbon istället. Vill man toppa med glasyr skulle vi rekommendera antingen en bitter chokladglasyr eller en smörkräm med kaffesmak, men det går som synes precis lika bra utan.Choklad och nötter är ju en given kombination och dessa muffins blir nog en solklar hit hos de allra flesta. Väldigt goda till en kopp kaffe.
Ingredienser
- 1 ½ dl socker
- 2 ägg
- 100 g mjukt smör
- 1 dl gräddfil
- 1 dl mjölk
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 tsk snabbkaffepulver
- 1-2 dl valnötter
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 1-2 dl valnötskärnor och ställ åt sidan.
-
Smält 100 gram smör till hälften i en liten kastrull, ställ den sedan åt sidan och låt resten av smöret smälta ner.
-
Vispa under tiden 1 ½ dl socker och 2 ägg luftigt med en elvisp.
-
Sikta ned 2,5 dl vetemjöl, 1 dl ren kakao, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt i en separat bunke och blanda väl.
-
Rör ner 1 dl gräddfil och 1 dl mjölk i det smälta smöret. Rör ut 2 tsk snabbkaffepulver i en liten skvätt vatten (varmvatten från kranen duger) och tillsätt även detta.
-
Blanda hastigt ihop äggsmeten, de torra ingredienserna, vätskan och valnötterna till en smet, fyll muffinsformar och grädda i ca 15 minuter tills de är färdiga.