Morotssoppa med dill och ingefära
Ingredienser
- 1-2 st gul lök
- 1-3 st chili
- ett par tsk spiskummin
- 1 kg morot
- 1 st buljongtärning grönsak el. kyckling
- några st lagerblad
- 1-2 dl grädde
Instruktioner
-
Fräs lite gul lök (kanske 1 eller 2, grovhackad) i en skvätt olivolja. Den ska inte få färg.
-
Tillsätt chili (typ 1-3 beroende på typ och önskad hetta), spiskummin (ett par teskedar?) och varför inte några nypor mald fänkål (själv hade jag i några stänk av min hemgjorda panch phoran istället, men mest för att jag är mallig) och riv ner någon centimeter ingefära.
-
Tillsätt ett kilo morötter, skalade och skurna i bitar, täck med vatten och ha i en buljongtärning (grönsaksbuljong eller kanske kyckling om man så vill) och några lagerblad (kom ihåg antalet!).
-
Låt koka tills morötterna är någorlunda mjuka, men inte för mjuka – de blir så sötsliskiga då. Plocka ur lagerbladen och mixa soppan slät.
-
Häll i lite grädde (personligen tycker jag att två dl är bättre än en när det gäller grädde), tunna ut med vatten om det behövs och smaka av med salt, citron och dill.
-
Servera gärna med nybakta sesambullar.