fbpx

Morotssoppa med dill och ingefära

Kanske den ultimata höstmaten? Denna morotssoppa är värmande och smakrik, lätt och fräsch. Nyttig, färgglad, billig och vansinnigt god. Vad mer kan man önska sig liksom? Dill, ingefära och chili lyfter den över "vanlig" morotssoppa och gör att den blir mindre sötaktig. Tillsammans med ett riktigt gott bröd finns det få saker som slår denna soppa.
Själv är jag normalt sett inget fan av morotssoppa – jag brukar tycka att den blir alldeles för söt och det är en av få maträtter jag lämnat halväten på i övrigt bra restauranger, just därför att den blir för söt. Lite som en misslyckad efterrätt.
Men något sådant behöver du som sagt inte oroa dig för med den här soppan. Den är perfekt balanserad, matig men ändå lätt. Dessutom gör den sig perfekt som matlåda! Världens godaste morotssoppa, helt enkelt.

Ingredienser

  • 1-2 st gul lök
  • 1-3 st chili
  • ett par tsk spiskummin
  • 1 kg morot
  • 1 st buljongtärning grönsak el. kyckling
  • några st lagerblad
  • 1-2 dl grädde

Instruktioner

  1. Fräs lite gul lök (kanske 1 eller 2, grovhackad) i en skvätt olivolja. Den ska inte få färg. 

  2. Tillsätt chili (typ 1-3 beroende på typ och önskad hetta), spiskummin (ett par teskedar?) och varför inte några nypor mald fänkål (själv hade jag i några stänk av min hemgjorda panch phoran istället, men mest för att jag är mallig) och riv ner någon centimeter ingefära. 

  3. Tillsätt ett kilo morötter, skalade och skurna i bitar, täck med vatten och ha i en buljongtärning (grönsaksbuljong eller kanske kyckling om man så vill) och några lagerblad (kom ihåg antalet!).

  4. Låt koka tills morötterna är någorlunda mjuka, men inte för mjuka – de blir så sötsliskiga då. Plocka ur lagerbladen och mixa soppan slät. 

  5. Häll i lite grädde (personligen tycker jag att två dl är bättre än en när det gäller grädde), tunna ut med vatten om det behövs och smaka av med salt, citron och dill.

  6. Servera gärna med nybakta sesambullar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg