fbpx

Muffins med valnötter och lönnsirap

Nötter och lönnsirap är en klassisk, lite höstig kombination. Tänk pecan pie eller tjocka, fluffiga pannkakor med lönnsirap och grovhackade hasselnötter – himla gott! I det här receptet har vi använt ”pannkakssirap” med lönnsmak, alltså inte äkta lönnsirap (som ju är väldigt god men ganska dyr). Vi har testat att baka med den äkta varan också, och i det här sammanhanget funkar faktiskt pannkakssirap precis lika bra. Vill man toppa med en glasyr skulle vi rekommendera en färskostglasyr smaksatt med mer lönnsirap.

Ingredienser

  • ½ dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 100 smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 dl lönnsirap (eller pannkakssirap)
  • 1 dl gräddfil
  • 1-2 dl valnötter

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka 1-2 dl valnötskärnor och ställ åt sidan.

  2. Smält 100 gram smör till hälften i en liten kastrull, ställ den sedan åt sidan och låt resten av smöret smälta ner (syftet är att det inte ska bli så varmt).

  3. Vispa under tiden ½ dl brunt farinsocker och 2 ägg riktigt, riktigt luftigt med en elvisp.

  4. Sikta ned 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt i en separat bunke och blanda väl.

  5. Rör ner 1 dl gräddfil och 1 dl lönnsirap i det smälta smöret.

  6. Blanda hastigt ihop äggsmeten, de torra ingredienserna, vätskan och valnötterna till en smet, fyll muffinsformar ¾ upp (använd gärna en muffinsplåt så håller de formen bättre) och grädda i ca 15 minuter tills de är färdiga i mitten och fått lite färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *