fbpx

Naan i stekpanna eller ugn

Naan är det klassiska indiska matbrödet som man ofta får på restaurang. Det är vitt och mjukt med en lite krispig yta och bruna fläckar – ljuvligt! Smaken är smörig, lite söt och lite salt. Du kan enkelt halvera receptet och göra 6-8 bröd istället, annars kan du frysa in och värma senare. 
Bröden kan bakas i stekpanna eller i ugnen. Stekpanna är givetvis lite mer jobb, men jag tycker det är det godaste sättet (och väldigt tillfredsställande!).
Resultatet blir ett mjukt och alldeles lagom segt bröd som är ett perfekt komplement till de ofta smakrika såserna i indisk mat, det fångar upp och framhäver smaken av annat, samtidigt som det är riktigt trevligt precis som det är.

Ingredienser

 • 50 g jäst1 (1 pkt)
 • 2 dl vatten (ljummet)
 • 2 dl yoghurt
 • 1 liter vetemjöl
 • 1 msk olja
 • en nypa salt

till stekning:

 • smör, ghee el. olja

Instruktioner

 1. Smula ned ett paket jäst (50g) i 2 dl ljummet vatten (eller använd ett paket torrjäst, 14 g = ca 4 tsk, och varmt vatten, ca 45 grader, blanda i 1 msk socker redan nu och låt stå i 10 min). 

 2. Blanda jäsvätskan med 2 dl yoghurt (jag hade 1,5 dl yoghurt och en slurk gräddfil hemma och kan avslöja att det också funkar alldeles utmärkt), 1 msk olja och en nypa salt. Om du inte haft i socker ännu, tillsätt ca 1 msk.

 3. Mät upp 1 liter vetemjöl (jag använder vetemjöl special) och häll ut nästan allt på en ren arbetsyta och gör en stor krater i mitten. Häll yoghurtblandningen i mitten och arbeta ihop till en deg. Knåda smidig, ca 10 minuter (gärna 15-20 med vetemjöl special). Jäs ca 1,5 h.

 4. Om du tänker baka bröden i ugnen, sätt ugnen på 225 grader.

 5. När degen jäst klart, dela den i 16 delar (eller färre för lite större bröd) och kavla ut varje del till en tunn kaka. Traditionell form är droppformad, men om du tänker steka bröden i stekpannan är runda bröd givetvis smartare. 

 6. Grädda bröden.

  I stekpanna: Smält en kopp smör (här är egentligen ghee verkligen att föredra, det ryker mindre) och ha bredvid vid spisen, eller använd olja. Pensla första brödet lätt och lägg med den smörade sidan ner i en ganska varm panna (helst gjutjärn, jag sätter plattan på steg 10 av 14) tills det ”bubblar sig” och får fin färg på undersidan. Pensla då även den andra sidan med smöret och vänd. Brödet är klart när ”bubblorna” fått fin brun färg.

  I ugn: pensla varje bröd med lite fett och grilla dem i övre delen av ugnen tills de ”bubblar sig” och fått fin färg – det tar bara några minuter. Du kan ha flera på samma plåt, men bara en plåt i taget. 

 7. Håll bröden varma eller värm innan servering (pensla gärna med lite vitlökssmör – himla gott!). Bröden går också alldeles utmärkt att frysa.

Naanbröd under stekning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg