fbpx

Palak paneer – indisk ost med spenat

I den här superenkla versionen av Palak Paneer använder jag vanlig hackad spenat från frysen. Givetvis kan man med fördel använda färsk spenat, men det har jag oftast inte hemma. Paneer är en indisk ost som numera går att köpa i många vanliga butiker. Den smakar…nästan ingenting alls, men är en bra proteinkälla. Osten går annars byta ut mot t.ex. fast tofu. 
Resultatet blir en mild och krämig rätt utan överdrivet starka smaker. Paneer går naturligtvis att använda i mängder av olika mer komplicerade och/eller starkt kryddade rätter, men det här är en bra vardagsrätt som borde falla de flesta i smaken, så länge du inte avskyr spenat.
På bilden syns palak paneer med kryddrostad blomkål och naanbröd.
Portioner 2 port

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 1 tsk hel spiskummin (om du har)
  • 1 st grön chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk koriander
  • ett par cm ingefära
  • 2 st tomater
  • 200 g spenat (tinad, hackad)
  • typ 0,5 dl grädde
  • 225 g paneer

Instruktioner

  1. Fräs en hackad lök i lite olja/smör, den ska inte få färg men bli mjuk och genomskinlig. Om du har hel spiskummin hemma, stek gärna med en tsk av den.

  2. Tillsätt en vitlöksklyfta och ett par cm ingefära, finrivna, samt en hackad grön chili (fast idag fick det bli en jalapeño från balkongen) och fräs en stund till. Tillsätt därefter 1 tsk vardera av garam masala, mald spiskummin och mald koriander och fräs ytterligare ett par minuter.

  3. Tillsätt 2 hackade tomater och låt dem bli lite mjuka. Tillsätt sedan ca 200g tinad hackad spenat (häll av det värsta av vattnet om den är väldigt blöt) och en skvätt grädde (typ 1/2 dl). Låt koka försiktigt i några minuter. Smaka av med salt. 

  4. När du är nöjd med smaken på såsen, rör försiktigt ned ca 225g paneer (ett paket, skuren i kuber) i såsen, sänk värmen och lägg på ett lock och låt stå ytterligare några minuter tills osten är varm.

Palak paneer i delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg