Panch phoron – bengalisk/indisk kryddblandning
Panch phoron är en bengalisk (tänk nordöstra Indien/Bangladesh) kryddblandning som ger lite speciell ”örtig” karaktär till indiska rätter och liknande. Vi älskar både fänkål och kaloonjifrön så här hemma är det ett återkommande inslag. Gör en hel burk och ta lite när du behöver.Panch phoron, eller paanch phorana betyder bokstavligen 'fem kryddor' på det indiska språket maithili. Utöver att användas direkt i curry kan man ha panch pharon som rub till olika sorters kött och man kan lägga till det i naanbröd
Ingredienser
- hel spiskummin
- fänkålsfrö
- gult (eller brunt, för all del) senapsfrö
- kalonjifrö (samma sak som svartkummin eller ”nigella seed” – dock INTE samma sak som svart spiskummin)
- bockhornsklöver (små hårda frön av en slags ärtväxt – här använder vi färdigmald)
Instruktioner
-
Rosta och mal ungefär lika delar av de fem kryddorna i receptet.
De fem kryddor som ingår i denna panch phoron: