Pulled beef – långbakad högrev med lök och chili
Ingredienser
- 1 kg högrev
- typ 10 st milda, torkade chilifrukter (eller 2-3 msk milt chilipulver)
- 2 stora lökar (gula eller röda=
- 2-3 klyftor vitlök
- 2 tomater
- 1 röd paprika
- 1 msk socker
- 1 msk rödvinsvinäger
- ½ tsk salt
- ½ tsk grovmald svartpeppar
- 1 tsk spiskummin
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 125 grader.
-
Koka upp en deciliter vatten och häll över några milda, torkade chilifrukter, kanske några anchochili och ett par rökiga chipotle – de är inte så svåra att få tag på. Här har vi använt 4-5 torkade gröna chili (som mest är lite syrlig i smaken) och ungefär lika många mörkröda kashmirichili som inte heller är särskilt starka.
De finns att få tag på i specialbutiker. För mer hetta har vi också haft i ett par vanliga indiska torkade chilifrukter (dandicuts). Har du ingen hel chili kan du ersätta den med 2-3 tsk milt chilipulver (t.ex. anchochili eller stark paprika) och kanske en färsk chili för mer hetta, men då behöver du givetvis inte blötlägga.
-
Skiva två stora lökar och lägg i botten av en rejäl stekgryta. Skiva också 2-3 vitlöksklyftor tunt, grovhacka 2 tomater och strimla en röd paprika och tillsätt även dessa. Strö över 1 msk socker och tillsätt 1 msk rödvinsvinäger.
-
Ta upp de nu mjuka chilifrukterna och grovhacka dessa (släng givetvis bort stammen). Lägg ner dem i grytan med grönsakerna.
-
Skölj av 1 kg högrev och krydda runt om med salt (1/2 tsk), grovmald svartpeppar (1/2 tsk) och spiskummin (1 tsk). Lägg köttet i grytan ovanpå grönsakerna.
-
Lägg locket på grytan och ställ på ett galler i nedre delen av ugnen och baka i 5-6 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. När köttet är klart, dra sönder det med hjälp av ett par gafflar. Servera t.ex. som fajitas eller med ris och en sallad.
Grytan, innan köttet åker i ovanpå.
Ingredienser för en riktigt god pulled beef. Ingen färdig barbecuesås!
Torkade, milda chilifrukter utgör grunden för smaken här, men man kan också använda färska om man vill.