Raita – indisk yoghurtsås
Raita är en fräsch indisk yoghurtsås som kan göras på många olika sätt, ofta med gurka och mynta. Vi använder i regel det här receptet som innehåller tomat, lök och kryddor. Använd en turkisk eller grekisk yoghurt, använder du en tunnare behöver den står och rinna av en stund först i en silduk eller liknande. Raita passar bra till väldigt många olika indiska rätter. Dels är det gott och fräscht i sig, dels är det perfekt för att ge balans till kryddstarka rätter. Om du inte är van vid eller bekväm med chilistark mat kan du väga upp med lite raita och njuta av smakerna utan att behöva känna dig överkörd av hetta.
Ingredienser
- 2 dl yoghurt (grekisk el. turkisk)
- 1 st urkärnad tomat (liten)
- ½ st lök (liten)
- 1 st grön chili (liten)
- lite hackad koriander
- lite mynta
- en nypa chilipulver
- en nypa socker
- ett par nypor spiskummin
- lite salt
- lite citron eller lime
Instruktioner
-
Finhacka en liten tomat och en halv liten lök samt en liten grön chili (urkärnad).
-
Blanda med 2 dl yoghurt och tillsätt lite hackad koriander (t.ex. frusen) och mynta (färsk eller torkad), en nypa chilipulver, en nypa socker och ett par nypor spiskummin.
-
Smaka av med salt och citron/lime.
Dekonstruerad raita.