fbpx

Risgrynsgröt i ugn

Vi kokar en och annan gryta risgrynsgröt i det här hushållet mellan november och januari - det är ju den ultimata mysmaten! Brun farin och kanel ska det vara på hemma hos oss - men ingen mjölk! Jag föredrar istället att ha gröten lite lösare i konsistensen, och riskornen får gärna fortfarande hålla formen någorlunda (men de måste självklart vara genomkokta). 
Risgrynsgröt kan man givetvis koka på spisen under omrörning, men det går också alldeles utmärkt att ställa den i ugnen på låg värme och glömma av den i en timme. Då rör man inte sönder riskornen heller. Du behöver en rejäl gryta som klarar att stå i ugnen. Jag använder en emaljerad gjutjärnsgryta, men en vanlig stor kastrull funkar. 
Portioner 6 port

Ingredienser

 • 3 dl grötris
 • 5 dl vatten
 • 1 liter standardmjölk (3%)
 • 1 st kanelstång

Garnering

 • brun farin
 • kanel

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 100 grader (inte varmare än så och inte varmluft, du kan inte “snabba på” kokningen genom att öka värmen, då bränner det istället). Gallret sätter du på nedersta falsen.

 2. Koka först riset på spisen, under lock ca 10 minuter. Jag brukar använda 3 dl grötris, det blir ganska mycket gröt, men det är ju gott att värma. Då behövs en halvliter vatten och en halv tsk salt. 

 3. Koka under tiden upp mjölken tillsammans med en kanelstång. Till 3 dl ris använder jag en liter mjölk (alltid standardmjölk). 

 4. När riset kokat 10 minuter, blanda med mjölken och kanelen och koka upp på nytt. Ställ sedan grytan med locket på i ugnen i en timme.

 5. Ta ut grytan, rör om och låt sedan gröten svälla under lock medan den svalnar lite, ca 10 minuter, innan servering. Det händer att jag späder med lite mer mjölk, men jag tycker som sagt om ganska lös gröt.


Dekonstruerad risgrynsgröt.

Kanel och brun farin passar perfekt till gröten.

1 kommentar till Risgrynsgröt

 1. Absolut godast gröt. Tack för påminnelse om hur bra det blir att koka risgrynsgröten så här. Precis som Mormor gör-men jag har aldrig lyckats som hon. Men nu så, när jag följer ert recept så går det hur bra som helst. Perfekt att ha rester – slukas av ungdomarna till frukost / lunch eller mellis?.
  Och tipset med farinsocker till – hur bra var inte det. För att smaska till det ytterligare, så har vi gärna i en klick smör som får smälta i den varma gröten… och ingen mjölk i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg