Rödkål till jul
Ingredienser
- 1 kg rödkål
- 1,5 tsk salt
- lite svartpeppar
- 2 msk sirap
- 2-3 msk rödvinbärsgelé
- ½ dl vinäger
- ½ dl vatten
- ett lagerblad
- ca 8 st malda kryddnejlikor (1 krm)
- ett par st äpplen
Instruktioner
-
Skär ca 1 kg rödkål i lagom bitar – jag vill gärna ha ganska tjocka stimlor, men vissa föredrar till och med att riva kålen på rivjärn. Fräs i ordentligt med smör tillsammans med 1,5 tsk salt och lite svartpeppar tills den blir lite mjuk.
-
Tillsätt 2 msk sirap, 2-3 msk rödvinbärsgelé, 1/2 dl vinäger, 1/2 dl vatten, ett lagerblad och ca 8 malda kryddnejlikor (1 krm). Låt koka utan lock och rör om då och då tills kålen är så mjuk som du vill ha den. Vi brukar nöja oss efter ca 20 minuter, traditionen ligger närmare 45 minuter. Vill du ha helt mjuk kål behöver du öka mängden vatten eller koka under lock (men det är godare om kålen inte är helt mjuk!).
-
När kålen nästan är klar, tillsätt ett par äpplen som du skalat, kärnat ur och hackat i bitar. (Vi föredrar att bara låta dem bli varma, vanligare är att man istället har i dem redan från början och låter dem koka sönder helt. Men den här bloggen heter ju 'godast mat' av en anledning.)
Mer rödkål i Ultra High Definition. Titta! Spotify och Netflix i all ära, tänk den dag man kan streama rödkål.
Guld, rökelse och myrra? Det luktar ju bara, de skulle haft med sig rödkål istället.
Ingredienser till detta recept på julig rödkål.