Sabut Moong dal - curry på hela mungbönor
Ingredienser
- 4 dl mungbönor (torra)
- 2 tsk hel spiskummin
- 2 tsk svart senapsfrö
- 5 st hela, torkade chili
- 2 st gula lökar (stora)
- 5 st gröna chili
- 1 msk ingefära (riven)
- 1 msk vitlök (riven)
- 4 st tomater
- ½ tsk gurkmeja
- 2 tsk salt
- 8 dl vatten
- 1 msk amchoor
- ½ tsk asafoetida
Instruktioner
-
Börja med bönorna, jag har använt 4 dl torra mungbönor. De behöver inte blötläggas, men skölj dem ordentligt. De tar ca 25-30 minuter att koka, håll koll på dem det sista så att de inte koka sönder alldeles. De får en lite "potatisaktig" konsistens när de kokat klart.
-
Finhacka 2 stora gula lökar (eller några stycken mindre) och stek en stund - den behöver inte ta färg men blir mjuk.
-
Finhacka grön chili, ca 5 st (urkärnade om du inte vill ha så stark curry), och finriv ca 1 msk ingefära och 1 msk vitlök. Tillsätt även detta och stek några sekunder.
-
Häll i 4 finhackade tomater, de kokta bönorna, 1/2 tsk gurkmeja, 2 tsk salt och ca 8 dl vatten. Tillsätt även 1 msk amchoor om du har, det är ett syrligt mangopulver, och 1/2 tsk asafoetida. Amchoor kan ersättas med lite mer citron när curryn kokat klart och asafoetida kan ersättas med 1/2 tsk vardera av lökpulver och vitlökspulver.
-
Koka på relativt låg värme i ca 30 minuter. Smaka av med salt om det behövs samt citronsaft, ca 1/2 citron. Servera med ris och gärna ett gott bröd.
Ingredienserna.