fbpx

Sabut Moong dal - curry på hela mungbönor

Hela mungbönor är inte så svårt att få tag på i Sverige, de finns i många lite större matbutiker. "Sabut" betyder just att de är hela, men ibland kan man hitta skalade och delade mungbönor också. De hela bönorna är klargröna och vackra - tyvärr behåller de inte färgen när man kokar dem utan blir ljust gulgröna. 
Den här curryrätten är fräsch och smakrik med en viss syrlighet. Den innehåller mycket grön chili, men kärnar man ur dem så blir det inte starkt. Om du undviker smör/ghee är rätten också helt vegansk. 

Ingredienser

  • 4 dl mungbönor (torra)
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 2 tsk svart senapsfrö
  • 5 st hela, torkade chili
  • 2 st gula lökar (stora)
  • 5 st gröna chili
  • 1 msk ingefära (riven)
  • 1 msk vitlök (riven)
  • 4 st tomater
  • ½ tsk gurkmeja
  • 2 tsk salt
  • 8 dl vatten
  • 1 msk amchoor
  • ½ tsk asafoetida

Instruktioner

  1. Börja med bönorna, jag har använt 4 dl torra mungbönor. De behöver inte blötläggas, men skölj dem ordentligt. De tar ca 25-30 minuter att koka, håll koll på dem det sista så att de inte koka sönder alldeles. De får en lite "potatisaktig" konsistens när de kokat klart. 

  2. Finhacka 2 stora gula lökar (eller några stycken mindre) och stek en stund - den behöver inte ta färg men blir mjuk.

  3. Finhacka grön chili, ca 5 st (urkärnade om du inte vill ha så stark curry), och finriv ca 1 msk ingefära och 1 msk vitlök. Tillsätt även detta och stek några sekunder.

  4. Häll i 4 finhackade tomater, de kokta bönorna, 1/2 tsk gurkmeja, 2 tsk salt och ca 8 dl vatten. Tillsätt även 1 msk amchoor om du har, det är ett syrligt mangopulver, och 1/2 tsk asafoetida. Amchoor kan ersättas med lite mer citron när curryn kokat klart och asafoetida kan ersättas med 1/2 tsk vardera av lökpulver och vitlökspulver.

  5. Koka på relativt låg värme i ca 30 minuter. Smaka av med salt om det behövs samt citronsaft, ca 1/2 citron. Servera med ris och gärna ett gott bröd. 

Ingredienserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg