fbpx

Saftiga rågkakor med skållad rågkross

Jag har testat många typer av bröd, men detta är ett recept jag ständigt kommer tillbaka till och som jag har justerat flera gånger för att få det precis så som jag vill ha det - saftigt, mjukt och rejält med rågsmak. Jag bakar det ofta till jul, men det är också gott när som helst. Jag har brödsirap, anis och fänkål i, men tycker man inte om det kan man givetvis byta till en ljusare sirap och/eller helt utesluta kryddorna. 
Rågkrossen är ett extra moment i tillagningen, men gör bröden saftiga och ger lite extra tuggmotstånd. Du kan givetvis göra degen för hand om du inte har någon maskin, men då hade jag kanske delat den på hälften. (Har du en liten eller “slö” hushållsassistent kanske du får dela på den ändå.)
Portioner 8 bröd

Ingredienser

 • 2 dl rågkross
 • 3 dl vatten
 • 150 g smör
 • 8 dl mjölk
 • 100 g jäst (2 pkt)
 • 1 dl mörk sirap el. brödsirap
 • 1 msk salt
 • 1 msk stött fänkål
 • ½ msk stött anis
 • 1,5 kg rågsikt (typ 28 dl)

Instruktioner

 1. Koka 2 dl rågkross i 3 dl vatten tills det har blivit en gröt, sedan ska det svalna under lock i minst en halvtimme. Skär under tiden 150 gram smör i kuber och låt det sedan stå och bli mjukt i rumstemperatur medan rågkrossen kallnar.

 2. Värm 8 dl mjölk fingervarmt. Smula ner 100 gram jäst (2 pkt) i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Rör också ut rågkrossgröten med en del av den återstående mjölken.

 3. Häll mjölken, jästen och rågkrossen i hushållsassistentens degbunke. Tillsätt därefter 1 dl mörk sirap eller brödsirap (du kan minska mängden något om du vill ha mindre sötma i bröden), 1 msk salt, 1 msk stött fänkål och ½ msk stött anis (eller 1,5 msk färdigmalda brödkryddor, eller föralldel ingenting alls) samt smöret som nu borde vara riktigt mjukt. Tillsätt också 1,5 kg rågsikt (det blir typ 28 dl, men väg helst). Om du mäter istället för att väga skulle jag inte tillsätta allt mjöl utan spara lite och se hur mycket som behövs. Själv häller jag ner 1,5 kg på en gång, det har alltid funkat för mig (och det går faktiskt att tillsätta lite extra degvätska om degen skulle bli lite torr). 

 4. Arbeta degen smidig. Det tar 5-10 minuter i maskin. Det blir en ganska fast deg och givetvis inte lika elastisk som en vetedeg. Låt sedan jäsa i ca 45 minuter. 

 5. Sätt ugnen på 225 grader.

 6. Ta upp degen, dela den i två lika stora delar och knåda båda delarna lätt på mjölat bakbord. Dela därefter varje del i 4 bitar och forma 8 runda platta kakor (det behövs knappast någon kavel, mjöla händerna bara om så behövs). Det får plats två bröd per plåt om du lägger dem “på snedden”. Om du vill kan du ta ut ett hål i mitten på varje kaka, men det struntar jag i. Nagga med en gaffel och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter under bakduk.

 7. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter per plåt, och låt svalna på galler.

Ingredienser för att göra världens godaste rågkakor.

Såhär ser rågkakorna ut innan de åker in i ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg